Saslik Dávid módra hozzávalók:
4 személyre
600 g vörös hús (marha, vad, filézett szárnyas)
3 közepes fej hagyma
1 dl 10% ecet
kevés margarin vagy vaj
kakukkfű
majoranna
bors, só
piros paprika
esetleg kevés sáfrány
Mártás
liszt
zsiradék
vörösbor
cukor
só
fokhagyma
tömény alkohol (konyak, vodka)
Saslik Dávid módra elkészítése:
A húst kb. 2×2 centis kockákra vágjuk, ügyelve arra, hogy a hártyákat leszedjük. A húst zománcos!! vagy műanyag tálba tesszük, aminek kb a felét foglalja el. Ráöntjük az ecetet, a karikára vágott hagymákat, egy-ket kiskanál sót és a fűszernek a felét, a sáfrány kivételével. Ezt egy napig hűtőben állni hagyjuk.
A sütés napján a levet leöntjük, a hagymából egy keveset megtartunk. A húst nyársra húzzuk és a maradék apróra vágott fűszert rászórjuk. Parázson megsütjük. Szerintem az ad neki pikáns ízt, ha az elején egy gondolatnyit megfüstölődik. De csak egy picit!
A hús ki száradhat, ezért forgatás közben leemeljük a tűzről és kis vajdarabokat teszünk rá, ami leolvad róla, nem lesz zsíros, de nem szárad ki.
A mártás: Zsiradékon a pácból vett hagymát megpároljuk, ha kell, előtte apróra vágjuk. Sütés közben 2-szer felöntjük vízzel, hogy ne legyen csípős. Mikor a víz elpárolgott a maradék zsíron lisztet pirítunk, majd barna vörösborral felhígítjuk, hogy ne legyen híg. Egy másik edényben cukrot pirítunk és hozzáöntjük.
A mártást még egyszer összeforraljuk, esetleg egy kanál tejfölt vagy tejszínt teszünk bele. A húst flambírozva tálaljuk.
0 hozzászólás