Skandináv zöldséges húscipó hozzávalók:
3 szelet fehér kenyér
4 evőkanál víz
4 evőkanál tej
50 dkg darált sovány marhahús
25 dkg darált sovány sertéshús
5 dkg szardellafilé (ajóka)
4-5 dundi újhagyma
4 kiskanál kapribogyó
1 nagy csokor kapor
2 evőkanál mustárpor (porrá őrölt mustármag)
3 evőkanál reszelt citromhéj
só,őrölt bors
1,25 dl zsíros natúr joghurt
4 burgonya
6 rövid szárú póréhagyma
4-6 közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
1 dl víz (húsleves is lehet)
Skandináv zöldséges húscipó elkészítése:
A kenyérszeletek héját levágjuk, belsejüket tálba rakjuk, a vizet és a tejet ráöntjük. 5 perc múlva villával elmorzsoljuk.
A kétféle darált húst, az apróra vágott szardellát, újhagymát és kapribogyót hozzáadjuk. A fölaprított kapor kétharmadával, a mustárporral és a citromhéjjal fűszerezzük. Megsózzuk, megborsozzuk, a joghurtot is beledolgozzuk.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a burgonyát kb. félcentis karikákra, a pórét 3-4 darabra, a répát félbevágjuk, a nagyobbakat pedig negyedekbe. Mindezeket megsózzuk, megborsozzuk és egy 3-4 literes, közepesen mély tűzálló tálba tesszük.
A húsos masszából egy nagy gombócot formálunk, a zöldségek tetejére rakjuk. Az olajjal az egészet meglocsoljuk, a vizet aláöntjük, a maradék kaporral meghintjük.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 1 órát, majd a fóliát levéve még további 20-30 percig sütjük.
Megvárjuk, amíg kihűl, majd letakarva 1 napra hűtőszekrénybe tesszük.
Skandináviában másnap, hidegen fölszeletelve, vinaigrette-mártás kíséretében kínálják, de természetesen meg is lehet melegíteni.
1 adag 3052 kJ
730 kcal
0 hozzászólás