A lúgosítás és az ehhez kapcsolódó étrend egészséges, tisztító hatású, a fogyókúra ideális eszköze. A savas táplálkozás viszont rossz hatással van emésztésünkre. Íme néhány tipp, hogyan valósítható meg a lúgosítás egyszerűen, a mindennapi táplálkozásunkban!
És hogy mi az a lúgosítás? A lúgos és savas táplálkozásról, erről a két nagy „ellenfélről” biztosan hallottál már. A savas jellegű étkezés igen sok betegség előidézője lehet, és a fogyókúra is csak kevésbé hatékony, ha szervezetünk elsavasodott. Ám mindez megelőzhető a lúgosítás technikájával. Az elsavasodásra utaló testi jelek például az állandó fáradtság testileg és mentálisan, levertség, illetve a rövid időn belül bekövetkező súlygyarapodás. Ha ezeket észleljük, érdemes fokozottan odafigyelni étkezésünkre! Pontos információhoz juthatunk, ha megmérjük PH értékünket, amely megmutatja, szervezetünk mennyire lúgos, illetve savas. Ezt a gyógyszertárakban kapható PH- csíkkal tehetjük meg.
Lúgosítás – a legjobb fogyókúra?
A közfelfogással ellentétben a súlyprobléma alapvetően nem a zsír miatt van, tehát a zsírszegény táplálkozás még nem tökéletes fogyókúra. A testzsír növekedése eleve a savasodás egyik tünete, hiszen szervezetünk úgy védekezik a savak ellen, hogy ezeket zsírszövetbe burkolja. Ahhoz, hogy ezek a zsírok eltűnjenek szervezetünkből, ideális fegyverként alkalmazhatjuk a lúgosítás módszerét.
Az első és legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk néhány alapvető táplálék savas, illetve lúgos jellegével. A lúgosító fogyókúra lényege természetesen nem az, hogy a savas jellegű ételeket teljesen ki kell iktatnunk étrendünkből, a hangsúly inkább azon van, hogy milyen ételt mivel fogyasztunk el.
Lássunk néhány példát és akár ma elkezdhetjük átalakítani étrendünket!
- Fehérjéket (pl. húsok, legtöbb tejtermék) friss zöldségekkel fogyasszunk és semmiképp sem tésztafélékkel!
- A kávé és a fekete tea erősen savasít! Ha nem tudunk lemondani a jól megszokott reggeli feketéről, ennek elfogyasztása után igyunk meg egy jó nagy pohár tiszta vizet!
- Cukor helyett mézet, juharszirupot, vagy úgynevezett Stevia-t használjunk!
- Vigyázzunk a gyümölcsökkel, hiszen az igaz, hogy kalóriatartalmuk alacsony, ám jelentős részük savasít! Meglepő módon szervezetünkben a citrom az, amelynek kifejezetten lúgosító hatása van, tehát egy finom, mézes limonádé elfogyasztása kedvező hatású.
- A tésztafélék és a tojás is savasítanak. Ha mégis tésztát fogyasztunk, tegyük ezt hús és főtt zöldségek nélkül pl. olívabogyóval, vagy friss paradicsommal, esetleg bio ketchuppel. Kedvelt reggeli rántottánkból pedig hagyjuk ki a sonkát/szalonnát, valamint csak teljes kiőrlésű pékárut fogyasszunk hozzá!
A megfelelő hatás elérése érdekében szervezetünknek szüksége van rendszeres testmozgásra, elegendő alvásra és mindenekelőtt megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére a lúgosítás mellett.
Ujhelyi Anna