Az ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem tud érvényesülni. Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja asszimilálni, beépíteni őket.
Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén.
Az ásványi anyagokat két csoportra osztjuk: makro- és mikroelemekre. Lássuk először a makroelemeket.
Nátrium
Szükséges a szénhidrát- és fehérje anyagcseréhez, izomműködéshez. A sejtfalak nátrium segítségével engedik be a véráramból a tápanyagokat a sejtbe, és a nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását is. A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza.
Miben található meg?
A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Természetes forrásai: asztali só
Felszívódást segítő tényezők
könnyen, nehézségek nélkül vehető fel az élelmiszerekből és italokból
Felszívódást gátló tényezők
túl sok kálium kiürítheti a nátriumraktárakat
Hiányállapotok
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.
Hiánytünetek: szédülés, alacsony vérnyomás szájszárazság, étvágytalanság
Túladagolás
A nátrium túladagolása (a fokozott só fogyasztás) a vérnyomás emelkedését, magas vérnyomás betegséget idézhet elő.
Kálium
Megakadályozza a kalcium gyors kiürülését. Oldja az izomgörcsöt, segít a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, az izom-összehúzódásban. A veséket a vér méregtelenítésére ösztönzi. A foszforral együtt elősegíti az agy oxigénellátását, így a tiszta gondolkodást.
Mennyi szükséges belőle?
A kálium szükségletét – mivel a nátriumhoz hasonlóan szintén minden élelmiszer tartalmazza – csak becsülni tudjuk. Miután átlagos napi bevitele 2-6 gramm, hiányállapota nem is fordul elő.
Miben található meg?
A kálium szinte minden élelmiszerünkben megtalálható, de leginkább a gyümölcsökben és zöldségekben. Az állati eredetű termékek inkább nátriumot, a növényiek inkább káliumot tartalmaznak.
Természetes forrásai: sűrített paradicsom, spenót, paszternák, retek, gránátalma, papaja.
Felszívódást gátló tényezők
– a kelleténél nagyobb mennyiségű nátrium bevitele sóval
– félkész ételekkel
– mértéktelen alkoholfogyasztás
– vízhajtó gyógyszerek
Hiányállapotok
Mivel a kálium sokféle ételben megtalálható nagyon ritkán legfeljebb a kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó idősebb embereknél fordul elő, hogy a szervezet szükségletét ne fedezze a normális táplálkozás. A hosszan tartó hányásos, hasmenéses állapotok továbbá a nagy vérveszteség, valamint rendszeres vizelet- vagy hashajtó szedése esetén azonban gyakori a fokozott káliumkiürülés.
Hiánytünetek
A szív működése zavarttá válik, izomgyengeség jelentkezik, a vesék működése károsodhat. Felléphet zavarodottság, depresszió, tájékozódási zavar.
Túladagolás
A kálium túladagolása csak káliumkészítmények fokozott adagban való alkalmazása mellett képzelhető el. Ez napi 15-20 gramm kálium bevitelét jelenti, ekkor általános mérgezési tünetek lépnek fel. A kálium bevitelének növelése fokozza a magnézium kiürülését a szervezetből.
Kalcium
A kalcium mintegy 99%-a található a csontokban és fogakban. Felelős a csontok szilárdságáért, nélkülözhetetlen a csontképződéshez, szerepe van az izmok összehúzódásában.
Mihez szükséges?
– a foszforral karöltve – felel az egészséges csontokért és fogakért
– segíti az idegrendszer működését
– enyhíti az álmatlanságot
– közreműködik a vas felszívódásában
– allergiás időszakban enyhíti a tüneteket.
Miben található meg?
A legjobb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek, szinte valamennyi sajtféle. Nagymennyiségű kalcium fordul elő a növények leveleiben és magvaiban, a dióban, zabpehelyben és néhány ásványvízben, valamint szójababban, szardíniában, lazacban.
Nagyon fontos, hogy az emberi étrend kiegyensúlyozott legyen, a kalcium mellett fontos a magnézium és a foszfor jelenléte is a szervezetben.
A napi ajánlott mennyiség: 800 – 1200 mg. Sportolóknál 1500 mg-ot kell bevinni étkezéssel.
Hiányállapotok
Felnőtteknél az izmok fokozott görcskészsége, a csontok törékennyé válása léphet fel. Hosszan tartó kalciumban és D-vitaminban szegény táplálkozás, valamint a nem megfelelő mennyiségű mozgás az arra érzékenyeknél könnyen csontritkuláshoz vezet.
Túladagolás
Napi 2-3000 mg kalcium bevitele elősegíti a székrekedést, csökkenti a vas és a cink felszívódását és vesekőképződéshez vezethet.
Magnézium
A magnézium minden ember számára életfontosságú ásványi anyag. Fontosságát jelzi, hogy a kálium mellett ez az elem is megtalálható testünk összes sejtjében. Saját szervezetünkben 21 mg van. Szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában. Szüksége van rá az izmainknak, a szív egészségéhez, az idegimpulzusok kialakulásában van szerepük, jobb lesz tőle az agy- izom kapcsolat, tehát jobb lesz a reakcióidő. Jó stressz oldásra.
Mennyi szükséges belőle?
A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez egy átlagos felnőtt esetében általában napi 250-375 mg között ingadozik.
Miben található meg?
Jelentősebb mennyiségben, a gabonafélékben (főleg azok héjában), a hüvelyesekben, a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halfélékben és az olajos magvakban található. Nem tudjuk teljes mértékben a táplálkozással bevinni. Körülbelül fele annyit kell bevinni, mint a kalciumból, de nincs felső határ.
Hiányállapotok
Fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák, izomgörcsök és anyagcsere-zavarok léphetnek fel valamint a vérkeringés is romolhat.
Túladagolás
A magnézium-bevitel kismértékű növekedése általában semmilyen problémát nem okoz, azonban túlzottan magas magnézium-bevitel mellett fokozódik a foszforürítés is.
Foszfor
A foszfor az életműködés alapvető vegyülete. A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben 700-800 gramm található belőle. Nagy mennyiségű foszfor található a csontokban kalciumhoz kötve, valamint a vérplazmában, fehérjékhez kapcsolódva.
Miben található meg?
A szervezet szükségletét az élelmiszerek foszfortartalma fedezi, különösen az olajos magvak, máj, füstölt lazac és a hüvelyesek és a sajtok.
Mihez szükséges?
A foszfor hiánya a szellemi és a fizikai képességek csökkenését okozza. A kalciummal együtt alkotott vegyülete csontok és fogak fontos építőeleme. A csontok, kötőszövetek védelmét szolgálja. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében és az energia tárolásában. Csökkenti az ízületi gyulladás fájdalmait, szükséges a B1, B6 vitamin képződéséhez és a B3- vitamin hatásosságához. Enyhítheti a cukorbetegek fáradtságérzetét.
Optimális mennyiség: felnőtt RDA 800 MG
Hiányállapotok
Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként. Hiánya esetén nő a kalcium-kiválasztás, esetleg csontritkulás lép fel.
Hiánytünetek: növésben való elmaradás, a kéz az arc izmainak görcsei, rángatózás, gyenge puha csontok, alacsony csontsűrűség
Túladagolás
A foszfor mérgező elem, túladagolásakor a standard mérgezési tünetek jelentkeznek.
szerző: Molnár Andi
Az egészséges táplálkozás cikksorozat részei:
A napi vitaminszükséglet biztosítása alapvető fontosságú az egészség és energiaszint fenntartásához. Vitaminjaink hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a bőr szépségéhez, a csontok egészségéhez és az általános jó közérzethez.
4 hozzászólás
Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész · 2024.11.16. – 13:57
[…] vitaminok – 3. rész Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges […]
Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész · 2024.11.16. – 14:06
[…] vitaminok – 3. rész Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. […]
Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész · 2024.11.16. – 14:17
[…] vitaminok – 3. rész Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. […]
Átfogó útmutató az egészséges táplálkozáshoz - Napi Vitaminszükséglet · 2024.11.16. – 14:29
[…] 👉 Olvassa el a cikket […]
Hozzászólások lezárva.