Az ásványi anyagok fontosságát jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Vizsgáljuk most meg az ásványi anyagok második csoportját, a mikroelemeket.
Vas
Fontos szerepe van a sejtlégzésben, a vérképzésben. A megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét.
Miben található meg?
Nagy mennyiségű vas található a májban, a marha- és bárányhúsban, a bab- és borsófélékben, a levélzöldségekben, a tökmagban, a napraforgómagban.
Hiányállapotok
Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Látható tünetként a vashiányos ember sápadt, fáradékony és szellemi képességei is csökkennek.
Túladagolás
A vasbevitel túlzott mértékénél csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, nő a kórokozó baktériumok szaporodása, csökken a réz és a cink hasznosulása.
Réz
Hiányában a vas nem képes a hemoglobinba épülni, így vasellátási zavarok lépnek fel, de csont- és idegrendszeri károsodás is bekövetkezhet.
Mennyi szükséges belőle?
Nincs meghatározott adagolási javaslat, de a felnőttek szervezetének normális működéséhez napi 1,5-3 mg réz szükséges.
Miben található meg?
A réz legjobb forrásai a kagyló-és rákfélék, olajos magvak, hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a máj.
Hiányállapotok
Réz hiányában csontfejlődési zavarok, vérszegénység, növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint tapasztalható.
Túladagolás
Már 10 mg réz egyszerre történő bevételétől is hányinger, izomfájdalom és gyomorbántalmak léphetnek fel.
Jód
A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigy működésének elengedhetetlen része.
Mennyi szükséges belőle?
Napi szükséglet: 0,15 mg. A napi szükségletet például 10 dkg lazac fedezi. Mivel nálunk meglehetősen alacsony a (tengeri) halfogyasztás, célszerű jódozott sót vásárolni.
Miben található meg?
tengeri halak, kagylók, garnélarák, tej. Legkevesebb jódot a gyümölcsök tartalmaznak.
Hiányállapotok
Általános tünet a pajzsmirigy megnagyobbodása. Az anyagcsere lelassul, izomgyengeség, depresszió léphet fel, hideg kéz és lábfej.
Túladagolás
A jód fokozott bevitele emelkedett pajzsmirigy működést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.
Cink
Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza. A növekedéshez és a fehérjék szintéziséhez van rá szükségünk. Segíti a sebek gyógyulását, a nemi érést, a bőr, a haj, a körmök épségét.
Mennyi szükséges belőle?
Napi szükséglet:15 mg
Miben található meg?
A húsban, a májban, a tojásban, a hüvelyesek magjaiban, a búzacsírában és a sajtokban található nagyobb mennyiségben.
Hiányállapotok
Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, lassú haj és körömnövekedés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.
Fluor
Elsősorban a fogzománc keménységének, ellenálló képességének biztosításában van szerepük, továbbá a csontrendszer fejlődésére is kedvező hatást gyakorolnak.
Mennyi szükséges belőle?
Napi szükséglet: 0,5 – 2,6 g
Miben található meg?
A fluorszükségletet az elfogyasztott táplálék és az ivóvíz fedezi.
Hiányállapotok
Fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás.
Túladagolás
A csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása, az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.
szerző: Molnár Andi
Az egészséges táplálkozás cikksorozat részei:
A napi vitaminszükséglet biztosítása alapvető fontosságú az egészség és energiaszint fenntartásához. Vitaminjaink hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a bőr szépségéhez, a csontok egészségéhez és az általános jó közérzethez.
5 hozzászólás
Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész · 2024.11.16. – 13:47
[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]
Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész · 2024.11.16. – 13:54
[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]
Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész · 2024.11.16. – 13:59
[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]
Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész · 2024.11.16. – 14:00
[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]
Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész · 2024.11.16. – 14:08
[…] Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész […]
Hozzászólások lezárva.