Az ásványi anyagok fontosságát jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Vizsgáljuk most meg az ásványi anyagok második csoportját, a mikroelemeket.

Vas

Fontos szerepe van a sejtlégzésben, a vérképzésben. A megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét.

Miben található meg?

Nagy mennyiségű vas található a májban, a marha- és bárányhúsban, a bab- és borsófélékben, a levélzöldségekben, a tökmagban, a napraforgómagban.

Hiányállapotok

Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Látható tünetként a vashiányos ember sápadt, fáradékony és szellemi képességei is csökkennek.

Túladagolás

A vasbevitel túlzott mértékénél csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, nő a kórokozó baktériumok szaporodása, csökken a réz és a cink hasznosulása.

Réz

Hiányában a vas nem képes a hemoglobinba épülni, így vasellátási zavarok lépnek fel, de csont- és idegrendszeri károsodás is bekövetkezhet.

Mennyi szükséges belőle?

Nincs meghatározott adagolási javaslat, de a felnőttek szervezetének normális működéséhez napi 1,5-3 mg réz szükséges.

Miben található meg?

A réz legjobb forrásai a kagyló-és rákfélék, olajos magvak, hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a máj.

Hiányállapotok

Réz hiányában csontfejlődési zavarok, vérszegénység, növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint tapasztalható.

Túladagolás

Már 10 mg réz egyszerre történő bevételétől is hányinger, izomfájdalom és gyomorbántalmak léphetnek fel.

Jód

A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigy működésének elengedhetetlen része.

Mennyi szükséges belőle?

Napi szükséglet: 0,15 mg. A napi szükségletet például 10 dkg lazac fedezi. Mivel nálunk meglehetősen alacsony a (tengeri) halfogyasztás, célszerű jódozott sót vásárolni.

Miben található meg?

tengeri halak, kagylók, garnélarák, tej. Legkevesebb jódot a gyümölcsök tartalmaznak.

Hiányállapotok

Általános tünet a pajzsmirigy megnagyobbodása. Az anyagcsere lelassul, izomgyengeség, depresszió léphet fel, hideg kéz és lábfej.

Túladagolás

A jód fokozott bevitele emelkedett pajzsmirigy működést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.

Cink

Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza. A növekedéshez és a fehérjék szintéziséhez van rá szükségünk. Segíti a sebek gyógyulását, a nemi érést, a bőr, a haj, a körmök épségét.

Mennyi szükséges belőle?

Napi szükséglet:15 mg

Miben található meg?

A húsban, a májban, a tojásban, a hüvelyesek magjaiban, a búzacsírában és a sajtokban található nagyobb mennyiségben.

Hiányállapotok

Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, lassú haj és körömnövekedés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.

Fluor

Elsősorban a fogzománc keménységének, ellenálló képességének biztosításában van szerepük, továbbá a csontrendszer fejlődésére is kedvező hatást gyakorolnak.

Mennyi szükséges belőle?

Napi szükséglet: 0,5 – 2,6 g

Miben található meg?

A fluorszükségletet az elfogyasztott táplálék és az ivóvíz fedezi.

Hiányállapotok

Fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás.

Túladagolás

A csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása, az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.

szerző: Molnár Andi

Az egészséges táplálkozás cikksorozat részei:


A napi vitaminszükséglet biztosítása alapvető fontosságú az egészség és energiaszint fenntartásához. Vitaminjaink hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a bőr szépségéhez, a csontok egészségéhez és az általános jó közérzethez.



5 hozzászólás

Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész · 2024.11.16. – 13:47

[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]

Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész · 2024.11.16. – 13:54

[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]

Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész · 2024.11.16. – 13:59

[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]

Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész · 2024.11.16. – 14:00

[…] vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész Kategóriák: Egészséges táplálkozás és ételek Címkék: egészséges […]

Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész · 2024.11.16. – 14:08

[…] Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész […]

Hozzászólások lezárva.