Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják.
Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található. Továbbá boron és kálium tartalma is magas, amely a csontok és az izmok állapotáért felelős. Bár az őszibarackból szívesen készítenek befőttet és kompótot, mégis frissen érdemes a legtöbbet elfogyasztani belőle, hiszen a benne található vitaminok így érvényesülnek a legjobban.
Az őszibarack 10 jótékony hatásai
- A nyugalom gyümölcsének is nevezik, ugyanis remek stressz oldó hatása van.
- Szabályozza a vérnyomást és segíti a szívizmok munkáját.
- Természetes gyulladáscsökkentő hatása van.
- A málnához hasonlóan az őszibaracknak is van vágyfokozó hatása.
- Az emésztési rendellenességeknél is sikeresen alkalmazható, gyomorerősítő, étvágyjavító és tápláló.
- Antioxidáns tartalmát és hidratáló hatását a kozmetika iparban is előszeretettel alkalmazzák.
- Vízhajtó, hashajtó hatású és könnyen emészthető, lúgos típusú gyümölcs.
- Tisztítja a veséket és a hólyagot, valamint az A- és C-vitamin tartalma révén a bőrt, a vért és a tüdőt is.
- Rendszeres fogyasztása csökkenti a hajhullást és a fejbőr gyulladt állapotát.
- Az őszibarack szelént is tartalmaz, melyet rákellenes anyagként tartanak számon.
Szerző: Tóth Niki