A málna az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, számos felhasználási formája létezik. Készítenek belőle szörpöt, lekvárt, kompótot, zselét, sőt még pálinkát is. Azt azonban kevesen tudják erről a „szőrös” gyümölcsről, hogy milyen jótékony hatással van egészségünkre.

A málna nagyon sok értékes vitamint tartalmaz, mint például a C-vitamin, a B1-, B2- és az A-vitamin, valamint az E-vitamin. Sok antioxidáns, növényi rost, valamint gyümölcssav található benne. Víztartalma magas, azonban energia, zsír és szénhidrát tartalma alacsony. Az ásványok és nyomelemek közül megtalálható benne a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas is.

10 ok, hogy miért egyél málnát!

  1. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően fokozza a szexuális vágyat és bőrödet selymessé, feszessé és rugalmassá teszi.
  2. Az E-vitaminnak a hormonok ½gyártásában½ is fontos szerepe van, nemcsak serkenti a szexuális vágyat, hanem a termékenységre is hatással lehet.
  3. A málna segít csökkenteni a csontritkulás kialakulásának kockázatát és csillapítja a kellemetlen menstruációs görcsöket.
  4. Hasmenés, illetve terhesség alatti hányinger és szédülés esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
  5. Csökkenti a vetélés kockázatát, mivel nyugtató hatással van a méhizomzatra.
  6. C-vitamin tartalma miatt a párodnak is ideális gyümölcs lehet, hiszen növeli az ondó mennyiségét.
  7. Enyhíti a hurutos megbetegedéseket, és segíti a szervezetben felgyülemlett mérgek eltávolítását.
  8. Mivel a málnának magas az energia szintje, a vércukor hirtelen megnövekedése nélkül is elegendő energiát ad a szervezetnek.
  9. Hashajtó hatással is rendelkezik, mivel nagyon gazdag rostokban, mégis irritáció nélkül tartja karban a bélműködést.
  10. A málna gazdagon tartalmaz antioxidáns vegyületeket, ezek pedig köztudottan lassítják az öregedési folyamatokat, sőt még a rövid távú memóriára is jó hatással vannak.

Málna helyett, málnalevél tea?

Akkor se keseredj el, ha nem szereted a málnát, ugyanis a málnabokor leveléből teát is készíthetsz magadnak, melynek hasonló jótékony hatásai vannak, mint magának a gyümölcsnek. Teája ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Napi egy csésze málnalevél-tea bevált kúrának számít az állapotos nőknél a reggeli rosszullétek enyhítésére. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, míg antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Mindemellett külsőleg, borogatásként is használható.

Sajnos egy évben, csupán néhány hónapig élvezheted a friss málna nyújtotta élvezeteket. Azonban ha teheted, tartósíts belőle minél többet fagyasztva, lekvárként vagy szörpként. Ez utóbbi megoldás esetén tartósítószer helyett inkább dunsztolással tartósítsd a málnaszörpöt. Így a téli napokon is felidézheted az igazi málna ízét.

Szerző: Tóth Niki