A vizsgálatok során 5.162 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek eredményeként 25.327.888 forint összegű bírságot szabtak ki és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból az ellenőrök.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 19. és április 9. között zajlott az ország teljes területén a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés. A NÉBIH csütörtöki közleménye szerint a kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepelt a hús és húskészítmény, az édesipari-, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás és -forgalmazás, a zöldség- és gyümölcsforgalmazás, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre; a tojásra, vagy a különféle borokra.

A Húsvéthoz kapcsolódó termékeket is ellenőrizték

Az élelmiszer előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36.586 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2,3 százalékát kellett kivonni a forgalomból. Az élelmiszerhulladék kezelés szabályainak megsértése miatt további 915 ezer forint bírságot szabtak ki.

Élő kártevők a citrusféléken

Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy fajt határoztak meg, főleg a görög és spanyol import termékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, és ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.

A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb volt a figyelmeztetés, ugyanakkor több bírságot szabtak ki. A tavaly tavaszi kiemelt ellenőrzés eredményeihez képest némileg több esetben állapított meg nyomonkövetési hiányosságot a hatóság. Míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve a minőség megőrzési idő lejárta miatt vonták ki leggyakrabban az élelmiszer termékeket a forgalomból, addig az idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.

(MTI)