Azt kérded magadtól, miért nem fogysz annak ellenére, hogy „egészséges és természetes ételekkel” táplálkozol, vagy miért van vitaminhiányod, amikor naponta fogyasztasz gyümölcsöt? A választ a táplálkozási szakértők adják, akik felfedeztek néhány hibát, amelyet mindannyian naponta elkövetünk étkezéseink során.

Egyes hibák súlyosabbak, míg másakat még csak el sem ismerünk, amikor szembesülünk velük. Íme, melyek ezek:

1. Nem teszünk különbséget jó és rossz zsírok között.

Sajnos ez a szomorú igazság. A többség teljesen kizárja az étrendjéből a diéta ideje alatt, hogy aztán teljesen átváltson a rossz zsírokat tartalmazó élelmekre. Íme a jó zsírok forrásai: hal, avokádó, dió, szója, és olíva olaj. Ha egy halsalátát fogyasztasz, ne adj hozzá olajt, vagy ha avokádó van az asztalodon, ne süsd meg a többi hozzávalót.

2. Takarékossági okokból nagyobb adagokat vásárolunk!

Az emberek többsége meg van győződve arról, hogy ha az étteremben egy nagyobb adagot rendel, akkor anyagilag jobban megéri és elégedettebb lesz. Azonban megfeledkeznek a kalória többletről. Az adagod mennyiségét a kezed és nem a zsebed alapján határozd meg. Egy megfelelő menünek tartalmaznia kell: egy protein alapú élelmiszert, egy keményítő terméket, egy zöldséget és egy gyümölcsöt, de mindezt csak olyan csekély mennyiségben, hogy elférjen a tenyeredben.

3. Azt hisszük, hogy a folyadékok nem tartalmaznak kalóriát!

Ha iszunk egy pohár üdítőt, jobban fogjuk érezni magunkat? Nem hinném… Rengeteg kalória van benne, nem tápláló és még csak az ízét sem őrzi meg sokáig. Hagyj fel ezzel a szokással végképp! Próbálj egy kalóriamentes, aromás teát inni, amely sok betegségtől is megvédhet.

4. Nem tudjuk mit jelent igazán éhesnek lenni!

Ha nem tudod, mikor vagy éhes, azt sem tudhatod, hogy mikor vagy jóllakva. Mielőtt asztalhoz ülsz, végezz el egy egyszerű gyakorlatot.

– nyújtózz el és próbálj lazítani

– adj egy értéket 1-től (éhes) 7-ig (jóllakott), hogy mennyire érzed az éhséget a gyomrodban

– csak akkor egyél, ha 1 és 5 közötti értéket észlelsz

– étkezz lassan, kisebb szüneteket tartva, hogy érezhesd, miként múlik az éhséged

– ha befejezted az étkezést, adj magadnak egy értéket! Próbálj 2 és 5 között maradni (ne ülj asztalhoz túl éhesen és ne légy jóllakott, amikor felállsz)

5. Hajlamosak vagyunk a gyorsaságra és a mikrohullámokra!

Amikor este fáradtan hazaérünk, a mikrohullámú sütőben sokkal könnyebb felmelegíteni vagy főzni valamit. Ha azonban túl sok szuperfeldolgozott terméket fogyasztunk, jelentősen csökkenek az étrendünkből a rostok és az antioxidánsok is. Ha mégis megesik néha, hogy nem tudod elkerülni a mikrohullámú sütőben való főzést, az ily módon készített étel mellé fogyassz egy zöld salátát, egy szelet barna kenyeret, és desszertként egy gyümölcsöt.