A svédasztal kifejezés nagyon elterjedt, de lássuk honnan is jutottunk el a napjainkban használt formájáig.
A szó erdete
A svédek szempontjából a svédasztal kifejezés – smorgasbord – egy összetett szó, melynek első része, a smorgas szendvicset jelent, második része pedig, a bord, asztalt.
Milyen az eredeti a svédasztal?
Konyhai értelemben a smorgasbord a déli főétkezést jelöli, ami általában több féle, leginkább hideg ételből áll, sok halból, salátákból, sajtfélékből, fehér és fekete kenyérből, mindez sörrel megöntözve (akkor is, ha nem zárják ki teljesen a borfogyasztást). A smorgasbordot asztalhoz ülve fogyasztják, nem lábon állva, és több tányért használnak az étkezés során. Ez egy tradicionális karácsonyi étkezés a svédeknél, és újévi étkezés a dánoknál. Az otthon felszolgált svédasztal egy ünnepi ebéd, a vendégek és a házigazdák egyaránt kívánságaik szerint szabadon válogatnak a különböző ételféleségek között.
Svédasztal éttermekben
Az étteremben felszolgált svédasztalt úgy oldották meg, hogy az asztalon levő sokféle fogásból a vendégek egy meghatározott összegért szabadon fogyaszthatnak azt és annyit, amit és amennyit akarnak.
Svédasztal a világ minden táján
A svédasztalnak nagy sikere van az egész világon, mindenhol átvették és alakítottak rajta, a konferenciák, munka-szessziók, kollokviumok, szemináriumok és üzleti összejövetelek szervezőinek kedvelt megoldása lett a szünetek és étkezések összehangolására. A svédasztal jól beilleszkedett a magyar tradíciókba is, egy keveset átvéve az amerikai fast-food (gyorsétel) és slow-food (lassú ételek, azaz egészséges, hagyományosan elkészített házi jellegű ételek) jellegzetességeiből is, segítve az európai közösségbe való beilleszkedést, igaz, csupán konyhai szempontból.