Amikor a bor fogyasztásáról van szó, be kell tartani a szabályokat. Amikor kiválasztunk, megrendelünk vagy elfogyasztunk egy bort nemcsak a címkére írtakat kell elolvasnunk. Tudnod kell, hogy hogyan válaszd ki, hogyan és mikor rendeld meg, és különösen, hogy hogyan fogyaszd a különböző borokat.
A bor első látásra nem vet fel sok problémát: bemész az étterembe, megrendeled az ételt, majd a bort, megkapod az üveg bort, felemeled a poharat… és iszol. A dolog azonban nem ennyire egyszerű.
A címke és a bor közötti kapcsolat
Miért érdekelne, hogy megismerd a különböző borokat és azt, ahogyan ezeket megrendelik és fogyasztják? Tegyük fel, hogy egy romantikus randin vagy, egy elegáns étteremben. Nem ülhetsz le egy asztalhoz és nem rendelhetsz bort anélkül, hogy tudnád miről is van szó. Vagy tegyük fel, hogy egy összejövetelen vagy és a házigazda megkérdi, hogy milyen bort szeretsz és miért. Nem mondhatod, hogy a vörös bort szereted, mert szebb színe van, mint a fehérnek.
Miért fontos mindez?
Amikor borról van szó, sokkal figyelmesebbnek és kifinomultabbnak kell lenned. Mivel a bor alapjában véve egy ½társasági ital½ nagyon fontosak a bemutatását, a rendelését és a felszolgálását illető szabályok. Jóllehet ez nagyon formálisnak tűnik, igazából csak arról van szó, hogy megbizonyosodsz arról, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben élvezi a bort.
Hogyan rendelj bort?
Amikor étteremben vagy és bort kell rendelned, az az aranyszabály, hogy figyelj arra, hogy mit esznek a vendégeid. Tudd meg, hogy mit szeretnének enni és ez alapján rendeld meg a bort vagy borokat, hogy mindenkinek az ételéhez találjanak. Nem kell szégyenkezned, ha nem tudod, milyen bor megy egy bizonyos étellel, kikérheted a barátaid véleményét, akik az asztalnál ülnek vagy megkérdezheted a pincértől, hogy mit ajánl. Ne érezd kényszerítve magadat, hogy a legdrágább bort rendeld meg, azt rendeld, amelyik a leginkább illik az ételhez, még akkor is, ha nincs a legdrágább borok listáján.
Borkóstolás
A legtöbbször a palackozott borokat felszolgálás előtt kóstolásra ajánlják. Ne óvakodj a megkóstolásától és utána mondd el a véleményedet a borról. Végül is kérhetsz egy másik fajtát, ha ez nem tűnik megfelelőnek.
Ne legyen üres a boros pohár
Egy jó étteremben, a pincér figyelni fog rá, hogy a poharatok mindig tele legyen. Ha ezt a személyzet nem teszi meg, gondoskodhatnál te róla, hogy a vendégeknek legyen mindig bor a poharukban. Egy boros pohárnak soha sem szabad sokáig üresen állnia.
Bor ajándékként
Amikor hivatalos vagy egy összejövetelre, illendő vinni egy kis szimbolikus ajándékot. Ha egy üveg bort viszel, tudd, hogy a házigazda nem köteles kinyitni a bort és felszolgálni azon az estén, mivel elvileg ő már gondoskodott italról arra az estére.
A bor hőmérséklete
A hőmérséklet is fontos a bor felszolgálásánál. Általános szabályként, a fehér borokat 6-14 Celsius fokon szolgálják fel, a vörös borokat pedig 10-20 Celsius fokon. Minél gazdagabb egy bor íze, annál magasabbnak kell lennie a hőmérsékletének a felszolgáláskor.
Még ha nem is vagy egy borszakértő, ne feledd, hogy élvezettel kell ízlelned a borokat és oszd meg másokkal is a borral kapcsolatos szenvedélyed.