Az „A la fourchette” kifejezés azon étkezésekre vonatkozik, melyeket villával lehet elfogyasztani. Íme néhány asztalterítési szabály, amit figyelembe kell venni.
? Az asztalt kötelezően a helyiség közepére kell tenni, egy nagy asztalterítővel fedni, amely majdnem leér a földig. Magas asztalt kell használni, hogy a vendégek kényelmesen szolgálják ki magukat lábon állva.
? Nagyobb termekben több ilyen asztalt is el lehet rendezni, olyan 6-8 személyre egyet. Az asztalok közötti távolság legalább 1,5 m kell legyen.
? Az asztal közepére a hideg kóstolók, hideg szószok, a vaj, a kenyér, különböző saláták, kekszek, cukrászkészítmények, italok, üdítők és az ásványvíz kerülnek.
? A tányérok az asztal szélére kerülnek, egymásra pakolva, a szalvéták pedig szalvétatartókba. A szalvétákat helyenként kell csak az asztalra rakni, többet egy helyre.
? A pohárféléket, üdítő illetve szeszes italoknak háromszög formában kell elrendezni, az üveget pedig a háromszög közepébe helyezni.
? A kések és a villák már a dekoratív részletek csoportjába tartoznak.
? A virágokat magas vázákba helyezd.
? Ennél az asztalnál a vendégek kiszolgálják magukat, úgy az étkészlettel, mint az ételekkel, kívánság szerint, és állva vagy ülve fogyasztják el azokat.
? Az „A la fourchette” kifejezés önmagában is olyan ételeket kíván, amelyeket villával lehet elfogyasztani.
? A hideg fogásokat az asztal közepére illik helyezni, hogy a vendégeknek legyen elegendő helyük az asztal körül.
? A hideg fogások után sült falatokat is fel lehet szolgálni (julient). És végül, a desszert után jöhet egy kis sajt, gyümölcsök, zselé, fagylalt, majd a kávé.