Hogy esélyed legyen a zsír elleni küzdelemben, nagyon jól informáltnak kell lenned. Gondolom érthető, hogy nem nyerhetsz, ha nem ismered az ellenséged, a szervezetre gyakorolt hatását és a veszélyességét.

Tudnod kell elsősorban, hogy többféle zsír létezik és nem mindegyik káros. Ismerned kell a koleszterinszint értékeit és meg kell próbálnod normál szintre hozni.

Mire figyelj oda?

? Általános szabály, hogy próbálj természetes, nem hidrogénezett olajat használni akár  salátákhoz, akár főzéskor. Ilyen például az olívaolaj.

? Ha készételt fogyasztasz, válaszd, azt, amelyik nem hidrogénezett olajjal készült.

? Ha a vaj helyettesítésére margarint választasz, egy lágyabb állagú margarint válassz, amely kiskanalanként 2 grammnál kevesebb telitett zsírt tartalmaz.

? Amennyiben lehetséges kerüld vagy zárd ki teljesen az étrendedből a hasábburgonyát, fánkot, tésztákat és kekszeket.

? Próbáld mérsékelni a telitett zsírfogyasztást és az éttermi vagy gyorsbüfés ételeket. Ezek a típusú ételek hidrogénezett zsírokban nagyon gazdagok, mivel ugyanazt az olajat több rend sütéshez is felhasználják.

Telített zsírok

A telitett zsírok, a magas koleszterinszint legfőbb okozói: minél inkább mérsékelned kellene a telitett zsírfogyasztást, különösen abban az esetben, ha szív panaszaid vagy vérkeringési gondjaid vannak. A telitett zsírok többsége állateredetű, de a növényekben is fellelhetők. Azok az ételek, amelyektől óvakodnod kell vagy csak mértékkel fogyaszthatod, a következők:

? marhahús

? bárányhús

? disznóhús

? vaj

? tejszínhab

? tej

? dió és kókusz olaj

? pálmaolaj

? kakaóvaj