A Battenberg süteményt legelőször 1884-ben szolgálták fel Victoria királynő unokahugának, Victoria de Hessee-Darmstadt esküvőjén, aki Louis de Battenberghez ment feleségül.

A Battenberg sütemény sárga és rózsaszínű, s egy réteg marcipán van a tetején. Eredetileg különlegesen a királynő unokahugának esküvőjére készítették, de végül a brittek kedvencévé vált, s ma már gyakran egy csésze teával párosítják.

A Battenbergtől a Mountbattenig

A Battenberg hercegek a második világháború után angol állampolgárságot kaptak, s ezt követően megváltoztatták nevüket Mountbattenre (a Battenberg eredetileg német név). Fülöp herceg, II Erzsébet királynő férje, a Mountbatten család leszármazottja.

A különleges Buttenberg sütemény

Ez a brit desszert eredetisége alakjában rejlik. Ha felszeleteljük a süteményt, megláthatjuk hogy a két színt sakktábla mintában rendezték el. Ezt úgy készítik el, hogy a tészta felét sárgára, a másik felét pedig rózsaszínre festik, ezután lekvárral, cukorbevonattal vagy krémmel összeragasztják őket, így formálva egy tésztát az egészből. Ha hagyományőrzők vagyunk, a végén befedjük az egészet egy réteg marcipánnal. Nem kell feltétlenül ezeket a színeket használni, s marcipán helyett is használhatunk mandulakrémet. A legtöbb kritikus szerint ezt a süteményt azért készítették kétszínűre, hogy tükrözze a német sütemények tarkaságát.