Lehetséges, hogy egyes élelmiszerek „negatív kalóriát” tartalmazzanak? Ehetek azért, hogy… fogyjak? A legújabb kutatásaik alapján, a táplálkozási szakértők véleménye is az, hogy igen.

Az enzimek

A szervezetben lefolyó kémiai reakciókat az enzimek szabályozzák. Minél gyorsabb az anyagcsere, a szervezet annál intenzívebben égeti el a kalóriákat és annál gyorsabban alakítja át energiává. Minden élelmiszer tartalmaz kalóriát, tápanyagot (szénhidrát, zsiradék, fehérje), valamint vitaminokat és ásványi (enzimtermelő) anyagokat. Önmagukban az enzimek nem találhatóak meg az élelmiszerekben, hanem a vitaminok ösztönzik a sejteket, hogy enzimeket termeljenek.

Kalóriacsökkentés

A negatív kalóriatartalmú élelmiszerek elegendő vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, hogy elősegítsék a kalóriacsökkenést. Ez azt jelenti, hogy a negatív kalóriatartalmú élelmiszerek elfogyasztása után a szervezet elegendő mennyiségű enzimet termel ahhoz, hogy az emésztési folyamat során csökkenjen a kalóriák száma.

Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek (gyorsételek) gyenge enzimtermelést idéznek elő, így a szervezetben kalóriatöbblet keletkezik. A szervezet egyedül kénytelen enzimeket termelni, hogy átalakítsa az úgynevezett üres kalóriákat energiává.

Melyek a negatív kalóriatartalmú ételek?

A negatív kalóriatartalmú étrenddel nem kell lemondanod a rendszeres étkezésekről, nem kell csökkentened az adagokat és az életkorod sem lesz mérvadó.

Ez az étrend leginkább gyümölcsökből és zöldségekből áll. De ha azt akarod, hogy sikeres legyen ez a diéta, ne feledd: semmi gyorséttermi étel! Bebizonyosodott, hogy a negatív kalóriatartalmú élelmiszerek, a fogyás mellett, csökkentik a vérnyomást a hipertóniás személyeknél.

A negatív kalóriatartalmú étrend összeállításához válaszd a következőket:

? alma

? narancs

? szilva

? sárgarépa

? spenót

? zeller

? gomba