Régen a mexikóiak ajándékozták a világnak a kukoricát, a csokoládét és a vaníliát. De manapság is sokan merítenek ihletet az ottani szokásokból. Így ha a tortilla, a burrito vagy a tequila ízét szeretnéd élvezni, nem kell Mexikóba utaznod. A te városodban is biztosan kapható.
A vanília, avokádó, paradicsom, kukorica, csokoládé, papaya, guava csak néhány azon ételek közül, amit Mexikónak köszönhetünk. Minden országnak vannak jellegzetességei, ami megkülönbözteti őket a többi országoktól. Mexikót az ételei jellemzik. A mexikói konyhára, mint ahogy más népek konyhájára is, nagy hatással volt a spanyol, francia és az amerikai konyha.
A legízletesebb ételek
Mexikó minden régiójának megvannak a saját gasztronómiai hagyományai, de a legjellegzetesebb ízekkel Puebla, Oaxaca, Yucatán, Baja tagállamokban találkozhatunk.
Az itteni különlegességek illatukkal, ízeikkel és kinézetükkel bűvölnek el. Például Baja államban ötvöződnek az azték konyha és a spanyol konyha jellegzetességei.
Hagyományos fogások
A mexikóiak már több mint száz éve készítik a mole poblano nevű ételt, ami szárított csípős paprikát, diót, különböző fűszereket, magokat és kakaót tartalmaz.
Mexikó déli része az ízletes, szárított füvekkel és csípős paprikával készített sültjeiről híres.
A csendes óceáni part egyik specialitása a paradicsomos zöldséges körítéssel tálalt tenger gyümölcseiből készült étel, amit egy nagy csésze kávé kíséretében kínálnak.
A leggyakoribb alapanyagok
Mexikóban a leginkább használt alapanyag a kukorica, valamint a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, burgonya, fekete bab, avokádó, kókuszdió, ananász, papaya). Előszeretettel használják a különböző fűszereket, mint: fahéj, szegfűszeg, kömény, koriander, majoránna, chili. Ezek a fűszerek biztosítják a mexikói ételek jellegzetes ízvilágát, különleges aromáit.
A híres tortilla
A burrito, az enchilada, a tacos és a fajitas azok a legismertebb ételek, melyeket minden ideérkező meg szeretne kóstolni. Lényegében tortilláról van szó, amiben különböző salátás, marhahúsos, túrós, babos, tejfölös, paradicsomszószos tölteléket tesznek. A tortilla egyfajta kukorica- vagy búzalisztből készült lepény. De a burritos és az enchilada csak egy kis része a mexikói konyhának, ezért aki az ország különlegességeit szeretné megkóstolni annak nem szabad itt leragadni.
Átlagos mexikói étkezési program
Mexikóban egy átlagos nap étrendje a következő:
? reggelire kevés gyümölcs, tojás, gyümölcslé, sütemény (kalács vagy kuglóf), kávé vagy forró csokoládé
? bőséges ebéd 13.00 óra körül
? aperitív és különböző italok 20.00 óra körül
? vacsora 21.00 óra körül
Hagyományos mexikói menü
Reggeli
? huevos rancheros – sülttojás fűszerezett paradicsomszószos tortillával
? huevos a la mexicana – paradicsomszószos tojásrántotta
? chilaquiles – tortilla pelyhek paradicsomos mártásban tejfölös csirkével, hagymával és sajttal megszórva
? café de olla – fehéjas kávé fekete cukorral
Ebéd
? pozole – csirke- és disznóhússal készült szárazleves
? tamales – túrós kukorica vagy zöldséges hús kukorica- vagy banánlevélbe göngyölve
? menudo – pacalleves
A mariscos-nak nevezett, tenger gyümölcseiből készült különlegességek közé soroljuk a következőket:
? camarones al mojo de ajo – fokhagymás vajas garnélarák
? filete de pescado – fehér szószos halfilé
? ceviche – erősen fűszerezett, citromban marinált halsaláta
Desszert
? falan (karamell)
? mangos flameados – flambírozott mangó
? pastel de queso – tűrós sütemény, helado – fagylalt
Italok
A mexikóiak itala a tequila, ami Jalisco térségéből származik. Alapanyaga az Agave kaktusz, ami az ananászhoz hasonlít.
A mexikóiak fogyasztanak még sört, bort, és olyan jellegzetes koktélokat, mint: margarita, sangrita.
Mexikói recept
Ha otthon szeretnél elkészíteni egy mexikói specialitást, az Ötletkonyha a következőt ajánlja:
A mexikói rizs elkészítése
2 csésze rizs
3 csésze apróra vágott csirkehús-darabkák
fél csésze paradicsomszósz
egy kisebb fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
2 kisebb répa
fél csésze borsó
két kis chili paprika
olaj
A hagymát olajban megpároljuk, hozzáreszeljük a fokhagymát és pár percig a tűzön hagyjuk. Hozzá adjuk a rizset és addig hagyjuk a tűzön míg meg nem puhul és aranybarna nem lesz. Az olajfölösleget leöntjük. Bele tesszük a paradicsomot, és 2-3 percig főzzük. Majd hozzá adjuk a csirkehúst is, és lassú tűzön tovább főzzük. Végül beletesszük a zöldségeket, és lassú tűzön 15 percig tovább főzzük. Akkor van kész, mikor a rizs szárazon marad.