Régen a mexikóiak ajándékozták a világnak a kukoricát, a csokoládét és a vaníliát. De manapság is sokan merítenek ihletet az ottani szokásokból. Így ha a tortilla, a burrito vagy a tequila ízét szeretnéd élvezni, nem kell Mexikóba utaznod. A te városodban is biztosan kapható.

A vanília, avokádó, paradicsom, kukorica, csokoládé, papaya, guava csak néhány azon ételek közül, amit Mexikónak köszönhetünk. Minden országnak vannak jellegzetességei, ami megkülönbözteti őket a többi országoktól. Mexikót az ételei jellemzik. A mexikói konyhára, mint ahogy más népek konyhájára is, nagy hatással volt a spanyol, francia és az amerikai konyha.

A legízletesebb ételek

Mexikó minden régiójának megvannak a saját gasztronómiai hagyományai, de a legjellegzetesebb ízekkel Puebla, Oaxaca, Yucatán, Baja tagállamokban találkozhatunk.

Az itteni különlegességek illatukkal, ízeikkel és kinézetükkel bűvölnek el. Például Baja államban ötvöződnek az azték konyha és a spanyol konyha jellegzetességei.

Hagyományos fogások

A mexikóiak már több mint száz éve készítik a mole poblano nevű ételt, ami szárított csípős paprikát, diót, különböző fűszereket, magokat és kakaót tartalmaz.

Mexikó déli része az ízletes, szárított füvekkel és csípős paprikával készített sültjeiről híres.
A csendes óceáni part egyik specialitása a paradicsomos zöldséges körítéssel tálalt tenger gyümölcseiből készült étel, amit egy nagy csésze kávé kíséretében kínálnak.

A leggyakoribb alapanyagok

Mexikóban a leginkább használt alapanyag a kukorica, valamint a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, burgonya, fekete bab, avokádó, kókuszdió, ananász, papaya). Előszeretettel használják a különböző fűszereket, mint: fahéj, szegfűszeg, kömény, koriander, majoránna, chili. Ezek a fűszerek biztosítják a mexikói ételek jellegzetes ízvilágát, különleges aromáit.

A híres tortilla

A burrito, az enchilada, a tacos és a fajitas azok a legismertebb ételek, melyeket minden ideérkező meg szeretne kóstolni. Lényegében tortilláról van szó, amiben különböző salátás, marhahúsos, túrós, babos, tejfölös, paradicsomszószos tölteléket tesznek. A tortilla egyfajta kukorica- vagy búzalisztből készült lepény. De a burritos és az enchilada csak egy kis része a mexikói konyhának, ezért aki az ország különlegességeit szeretné megkóstolni annak nem szabad itt leragadni.

Átlagos mexikói étkezési program

Mexikóban egy átlagos nap étrendje a következő:

? reggelire kevés gyümölcs, tojás, gyümölcslé, sütemény (kalács vagy kuglóf), kávé vagy forró csokoládé

? bőséges ebéd 13.00 óra körül

? aperitív és különböző italok 20.00 óra körül

? vacsora 21.00 óra körül

Hagyományos mexikói menü

Reggeli

? huevos rancheros – sülttojás fűszerezett paradicsomszószos tortillával

? huevos a la mexicana – paradicsomszószos tojásrántotta

? chilaquiles – tortilla pelyhek paradicsomos mártásban tejfölös csirkével, hagymával és sajttal megszórva

? café de olla – fehéjas kávé fekete cukorral

Ebéd

? pozole – csirke- és disznóhússal készült szárazleves

? tamales – túrós kukorica vagy zöldséges hús kukorica- vagy banánlevélbe göngyölve

? menudo – pacalleves

A mariscos-nak nevezett, tenger gyümölcseiből készült különlegességek közé soroljuk a következőket:

? camarones al mojo de ajo – fokhagymás vajas garnélarák

? filete de pescado – fehér szószos halfilé

? ceviche – erősen fűszerezett, citromban marinált halsaláta

Desszert

? falan (karamell)

? mangos flameados – flambírozott mangó

? pastel de queso – tűrós sütemény, helado – fagylalt

Italok

A mexikóiak itala a tequila, ami Jalisco térségéből származik. Alapanyaga az Agave kaktusz, ami az ananászhoz hasonlít.

A mexikóiak fogyasztanak még sört, bort, és olyan jellegzetes koktélokat, mint: margarita, sangrita.

Mexikói recept

Ha otthon szeretnél elkészíteni egy mexikói specialitást, az Ötletkonyha a következőt ajánlja:

A mexikói rizs elkészítése

2 csésze rizs

3 csésze apróra vágott csirkehús-darabkák

fél csésze paradicsomszósz

egy kisebb fej hagyma

egy gerezd fokhagyma

2 kisebb répa

fél csésze borsó

két kis chili paprika

olaj

A hagymát olajban megpároljuk, hozzáreszeljük a fokhagymát és pár percig a tűzön hagyjuk. Hozzá adjuk a rizset és addig hagyjuk a tűzön míg meg nem puhul és aranybarna nem lesz. Az olajfölösleget leöntjük. Bele tesszük a paradicsomot, és 2-3 percig főzzük. Majd hozzá adjuk a csirkehúst is, és lassú tűzön tovább főzzük. Végül beletesszük a zöldségeket, és lassú tűzön 15 percig tovább főzzük. Akkor van kész, mikor a rizs szárazon marad.