Az Ötletkonyha meghív téged egy különleges utazásra, amely által megismerkedhetsz a világ népeinek karácsonyi ételkészítési hagyományaival, ünnepi ételeivel. Kezdjük a spanyol ünnepi szokásokkal.

Karácsonykor a spanyol nép asztaláról nem hiányozhat a sáfrány, az olívaolaj vagy a jerezi ecet.

Hagyományos ünnepi ételeiket aszalt gyümölccsel ízesítik, de tesznek mandulát a levesekbe, diót és mandulát a süteményekbe valamint fenyőmagot a vöröskáposztából készült ételekbe. A spanyol gasztronómiában ezeknek a gyümölcsöknek a használatát az arabok örökítették át, akik mintegy nyolc évszázadon keresztül éltek ebben a régióban. Szintén az arab konyha hatása a rizs, a narancs és különösen a mandula kulináris célokra való használata.

Spanyolországban, sok házban kerül hal a karácsonyi asztalra. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen az ország második helyen áll a világon a halfogyasztás tekintetében. A halat megsütik, köretként pedig burgonyát és hagymát kínálnak mellé, valamint petrezslyemzölddel és sáfránnyal díszítik. A sherryvel és borssal ízesített szósz, amivel beborítják a sült halat egyszerűen fenséges. Egyes helyeken a finomra vágott és olajban enyhén megpirított fokhagyma ízesíti a halat.

A vöröskáposzta nem hiányozhat a spanyolok karácsonyi asztaláról. Elkészítése igen egyszerű: felaprózzák, megfőzik, fokhagymával ízesítik, de sok háziasszony fenyőmagot, mazsolát is tesz bele, sőt Riebera del Duero borral is meglocsolja. Ettől az étel nemcsak ízletes, hanem szép színes is lesz.

A Karácsony elképzelhetetlen a hagyományos „touron”-nak nevezett sütemény nélkül, amelynek összetevői a csokoládé, a kókuszdió-reszelék, a pralinéfagylalt és a mandulakrém. A glazúr csokoládékrémből készül, melyben a vajat olívaolaj helyettesíti, majd aszalt gyümölcsökkel, dióval és mandulával díszítik.