A kivivel kapcsolatos tanulmányok szerint, ez az egyik leggazdagabb tápanyagtartalmú gyümölcs.

A kivi (latin elnevezése szerint: kiwi), Actinidia deliciosa faj nemesített egyedeinek, illetve más Actinidia nemzetségbe tartozó fajokkal képzett hibridjeinek tojás alakú, kívül barna és szőrös, belül zöld színű gyümölcse.

A kivi története

Dél-Kínából származik. Az Actinidia a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos.

1904-ben jelentek meg az első kivimagok Új-Zélandon, egy Mary Isabel Fraser nevű tanítónő hozott magával Kínából néhány pici, fekete magot. 1910-ben szedték le az első gyümölcsöket Új-Zélandon, és a Kiwi madárról nevezték el.

Észak Amerikában és az európai országokban is kiwi név alatt ismerik az emberek, csak az angol nyelvet beszélő területeken nevezik kiwi-fruit-nak.

Azokat a gyümölcsöket amelyek Új-Zélandról származnak Zespri név alatt forgalmazzák, megegyezik a cég nevével amely a gyümölcs nemzetközi forgalmazásával foglalkozik.

Az egészséges kivi

A tanulmányok szerint ez a gyümölcs egyike a legtáplálóbb gyümölcsöknek.

A rostokon amelyek hatékonyan óvnak a cukor betegségtől, vitaminokat is tartalmaz: A-vitamint, nagy mennyiségben B-, C- és K vitaminokat valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz, ezek nagyon jó hatással vannak az emberi szervezetre.

Csökkenti a rákos sejtek kialakulását és megakadályozza a szürkehályog megjelenését, amely vakságot okozhat.

100 g kivinek a C-vitamin mennyisége, 95%-a egy felnőtt napi adagjának.

A kivi fogyasztása

Ezt a gyümölcsöt is általában frissen fogyasztják. Félbe vágjuk, és kikanalazzuk a tartalmát. Vannak speciális kanlak, szélükön recések, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot. Befőttet és lekvárt is lehet készíteni belőle. Tökéletesen illik savanykás ízével a muffin tetejére, kiegészítve egyéb gyümölcsökkel, vagy akár önmagában.

Ha még éretlen, szoba hőmérsékleten, naptól védett helyen, és ha csak lehet, nedvesen kell tárolni. Esetleg egy nejlon zacskóban is eláll, így nedves marad. Nem ajánlott más gyümölcsök mellé helyezni.

Ha fel van vágva, el kell fogyasztani, mert hamar oxidálódik. Ha süteményekhez akarjuk használni, ajánlott épp a felhasználás időpontjában meghámozni, és felszeletelni.

Annak érdekében, hogy a gyümölcs megtartsa eredeti színét, ajánlott betakarni a kivi szeleteket zselatinnal.

100 gramm kivi tápértéke

Kalóriák: 58

Proteinek: 1,1 g

Zsírok: 0,6 g

Cukor: 8,4 g

A vitamin: 0,1 mg

C vitamin: 74,6 mg

E vitamin: 0,5 mg

B2 Vitamin: 0,1 mg

B5 Vitamin: 0,2 mg

Kálcium: 38 mg

Magnézium: 24 mg

Foszfor: 30 mg

Réz: 131 µg

Vas: 808 µg

Mangán: 52 µg

Jód: 1 µg

Cink: 468 µg

Víz: 81-84 %