Közeledik a Szilveszter és a koktélozás ideje. Ahhoz, hogy szakértő lehess és meg tud rendelni a számodra megfelelőtt, vedd figyelembe a tanácsainkat.
Aperitif
Hagyományosan étkezés előtt szokták felszolgálni, mert étvágygerjesztő. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmúak. Többféle alapanyagról beszélhetünk ami az elkészítését illeti, például: borokról, keserű-, ánizsos ízű borokról vagy kevert aperitifekről. Ezeket többféle módon lehet felszolgálni.
Bólé
Elsősorban finom borok különböző párlatait, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz. Az összetevőket egy nagy üvegtálban összekeverik és pár óráig a hűtőben tartják. A szénsavas összetevőket, legfőképpen a pezsgőt vagy ásványvizet csak a felszolgálás előtt adják hozzá az italhoz. A felszolgálás puncsos vagy üvegpohárban történik.
Pezsgős koktél
A koktél általános nevét a fő összetevője, a pezsgő adja. Szénsavas tulajdonságának köszönhetően a pezsgőt általában a többi ital összevegyítése után adják hozzá a koktélhoz.
Cobbler
Általában nyáron fogyasztják űdítőként, főként a nők körében népszerű ital. A hosszú italokat egyenes, magas falú pohárban vagy tölcsérpohárban szolgálják fel. A pohárba tört jeget és friss gyümölcsöt tesznek, kidíszítik a poharat, végül pedig a recept szerint beleöntik a szeszes italokat. Általában ezeknél a koktéloknál alacsonyabb alkoholtartalmú italokat használnak, például likört, bort, pezsgőt stb. Poharakban kínálják, kistányéron, kiskanalat és szívószálat adnak melléje.
Collins
Savanyú, keserű ízű hosszú ital, melyet magas pohárban tálalnak és szívószálat adnak hozzá. Általában friss citrom- és narancskarikákkal díszítik. Sok jeget, cukrot, citromlevet, szódát és valamilyen rövid italt tartalmaz.
Cooler
Enyhén édeskés hosszú ital, hűsítő, frissítő hatású. A rövid italt, a citromlevet és tört jeget összerázzák, azután hozzáadják a szénsavas üdítőitalt, leggyakrabban gyömbért. Végül pedig magas pohárban szívószállal, zöldcitrom- vagy narancshéjjal díszítve szolgálják fel.
Crusta
Hűsítő hosszú ital, nevét a felszolgálási módról kapta, ugyanis cukrozott peremű pohárban, szívószállal tálalják. Általában étkezés után vagy este fogyasztják, és főként nőknek ajánlott. A koktél hozzávalóit shaker-ben rázzák össze. Alapanyagként általában citromot, narancslevet vagy szeszes italt használnak.
Daisy
Rendszerint édes hosszú ital, mondhatni kimondottan női ital. A nap bármelyik szakaszában lehet fogyasztani. Vagy pezsgőspohárban vagy szívószállal és kiskanállal kínálják.
Egg-nogg
Tojással és tejjel készült, az egész világon ismert és közkedvelt ital. Több változata is létezik, vannak alkoholmentesek vagy alkoholosak, lehetnek melegek vagy hidegek, ebből kifolyólag az év bármelyik időszakában lehet fogyasztani. Mindig tojásból, tejből és cukorból készülnek. A meleg változata több figyelmet igényel. A legismertebb módszer az, hogy a tejet két részletben adják hozzá, először az ital rázásakor, másodszor pedig az elkészített italhoz. Ilyen módon az ital sűrűségét lehet szabályozni. Magas üvegpohárban, szívószállal és kiskanállal szolgálják fel.
Fancy drink
Azokat a kevert italokat és koktélokat nevezzük így, melyek nem tartoznak egyik fentebb említett kategóriába sem. Ezeket az italokat mindenki másképp készíti el, nincs általános recept, ezért ezen a néven a világ különböző pontján más-más italt szolgálnak fel.
Fix
Magas alkoholtartalmú hosszú ital, ezért főként férfiaknak ajánlott. Aperitifként étkezés előtt fogyasztják. A hozzávalók közül megemlítjük a tört jeget, cukrot, citromot és legalább kétfajta alkoholt, ennek köszönhető a savanykás íz. Üvegpohárban, szívószállal és kiskanállal kínálják.
Fizz
Amerikából származó közkedvelt ital. Az alapanyagok közé tartoznak a gyümölcslevek, főként a citromlé, szóda, alkohol és cukor. Egy nagyon jó hűsítő ital, oltja a szomjat. A fix családhoz tartoznak az ezüst (silver) italok, melyek tojássárgát tartalmaznak. Az egész tojást tartalmazók a Royal Fizz családhoz tartoznak, a tejszínnel vegyítettek pedig a Cream Fizz családhoz. A legismertebb Fizz fajták: gin fizz, brandy fizz, whisky fizz és vodka fizz. Ezt a típusú italt a nap bármely szakában lehet fogyasztani, egyaránt ajánlott a nőknek, mint a férfiaknak. Főként üvegpohárban, szívószállal kínálják.
Flip
Magas alkoholtartalmú, sűrű, tömör ital, ezért étkezés előtt nem ajánlott fogyasztani. Elsősorban tojássárgát, cukrot és szeszes italokat tartalmaz, melyeket mixerben készítenek el különös gondossággal. A flippeknek 4 fő fajtáját különböztetjük meg: hideg, meleg, alkoholos és alkoholmentes. Ezt az italt csak kevés jéggel kell elkészíteni, mert a tojás könnyen elválhat a víztől. Poharakban, esetleg pezsgős kehelyben, szívószállal szolgálják fel.
Forralt bor
Gyakorlatilag bármilyen borfajtából el lehet készíteni, ez teljesen a fogyasztó ízlésétől függ. A legfontosabb szempont, hogy kiváló minőségű, mellékíztől mentes bor legyen. Fűszerként általában citromlevet, porcukrot, szegfűszeget és fahéjat használnak. A bort a fűszerekkel együtt forráspontig melegítik, de nem szabad forrnia. A forralt bort grogos vagy forralt boros pohárban szolgálják fel.