A kelkáposzta egyik legismertebb tulajdonsága, hogy remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan tudja hasznosítani a magnéziummal és a káliummal együtt, ráadásul szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére.

A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét. Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre.

Készíthető belőle borogatás, amellyel az ízületi fájdalmakat, elsősorban váll-, térd- és könyökízületi betegségeket lehet enyhíteni. Ehhez mást nem is kell tenni, csak megtörni a leveleket, majd egy száraz törülközőbe betekerni, és a beteg testrészre helyezni. A pakolást legalább egy órán keresztül „viselni” kell, de tizenkét óránál hosszabb ideg ne hagyjuk a bőrön.

„A kelkáposzta az orvostudományban az lehetne, ami a táplálkozásban a kenyér, a kelkáposzta a szegények orvosa. Nagy hatóerejű gyógyszer, igen széles körű használati lehetőséggel” – dr. Blanc.

szerző: MolnárAndi