Az édes tésztából készült, mézzel megkent és dióban megforgatott kürtőskalács a turisták legkedveltebb édessége az év bármelyik időszakában.
A hagyományos kürtőskalács
A hagyományos kürtőskalács az erdélyi régió különlegessége (Kovászna, Hargita, Maros megyék), receptje és elkészítési módja már több száz éves hagyomány.
A hagyományos recept nyomán, édes tésztából elkészítve, spirál formában, speciális felszerelésen sütik meg, majd mézzel van lekenve és dióban, cukorban, kókuszreszelékben vagy fahéjban megforgatva van teljesen készen. A kürtőskalácsot nagyon szeretik úgy a helyiek, mint a túristák.
Hagyományos kürtőskalács |
A kürtőskalács receptje nagyon sokág titokban volt tartva, először hagyományőrzésből, később pedig a konkurencia miatt. Manapság nagyon elterjedt édesség, sőt még nyugaton is készítik, és ha Erdélyben kirándulsz, tízessével találhatsz árusítópultokat, melyek a kürtőskalács ínycsiklandó illatával csábítanak.
A kürtőskalács egyedi sütemény, úgy az alakja, az íze és elkészítési módja miatt. A hagyományos sütő egy 10 cm átmérőjű és 40 cm hosszuságú fagörgőből áll, amelyre ujjvastagságnyi sávokban kell a tésztát rátekerni. Sütés előtt a külső felületet lekenik mézzel és tojássárgájával, cukorral vagy cukorral és dióval (mandulával). Szénen sütik meg, időnként forgatva a görgőt.
A kürtős kalács elkészítése sütőben
Sütőben is el lehet készíteni, ebben az esetben vékonyabb sávokban, fémrudacskákra kell feltekerni (kezdetben kukoricacsöveket használtak ) és egyszerűen megsütni egy tepsiben.
Hozzávalók:
A tésztához: 30 g friss élesztő, 800 ml tej, 1 kg liszt, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 evőkanál porcukor, 100 g vaj.
A máznak: 20-30 g vaj, 1 tojás, 100 g darált dió, 100 g porcukor (meghinteni).
Elkészítés:
A hozzávalókat addig gyúrjuk, ameddig jó kemény tészta lesz belőle, és hagyjuk egy órát pihenni. A diót késsel megvagdaljuk. A tésztát kinyújtjuk és 0,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, amit rátekerünk a fémrudacskákra. Megkenjük felvert tojással, majd porcukorral, dióval hintjük meg, és 15 percet sütjük az előmelegített sütőben. Melegen tálaljuk.