A földieper Olaszországból származik, de egyedi ízével és finom  illatával hamar meghódította a világot. Olyannyira megszerették, hogy rögtön a szerelemmel asszociálták. 

A földieper múltja

A földieper 2200 éve jelent meg Olaszországban vad formában, termeszteni csak az 1500-as évek második felében kezdték el, de olyannyira közkedvelt lett, hogy 1860-ra már szerte a világon ismerték.

A földiepret tartják a legfinomabb erdei gyümölcsnek. E szív alakú ízletes gyümölcs a tisztaságot és a szenvedélyt jelképezi. Shakespeare Othellójában Desdemona kendőjét is földieper díszítette. Tallien asszonyság, Napóleon udvarából arról volt híres, hogy földieper lében fürdött. Franciaországban a földiepret a legerősebb afrodiziákumok egyikének tartják. Egy hiedelem szerint, ha megosztasz egy dupla földiepret az ellenkező nem egyik tagjával, nyomban egymásba szerettek.

Az egészséges földieper

A földieper gazdagabb C vitaminban, mint a citromsav. A szakértők szerint a C vitaminban gazdag élelmiszerek csökkentik a májrák kialakulásának esélyét. Mindössze nyolc gyümölcs tartalmazza a napi bevitelhez szükséges 140% C vitamint. Egy csésze földieper csupán 55 kalóriát tartalmaz. Különlegessége abban rejlik, hogy a magvak kívül helyezkednek el a gyümölcsön. Egy szem földiepernek körülbelül 200 magja van.

A földieper tárolása

A földieper nagyon romlandó, de hűtőben alufóliával lefedve tárolható pár napig. A legfinomabb mégis frissen szedve. Nem tanácsos  tárolás előtt megmosni, mert ezáltal veszít a tápértékéből. Az ép, egészséges gyümölcs fagyasztva akár 4 hónapig is eláll. Tanácsos először egyenként lefagyasztani őket, hogy ne ragadjanak össze, majd alacsony hőmérsékleten zacskóban tárolható.

Milyen földiepret vegyél?

Amikor földiepret vásárolsz, válassz szép piros egész szemeket, friss zöld színű levelekkel. A gyümölcs mérete nem lényeges, függetlenül attól hogy nagy vagy kicsi, lehet nagyon édes. A gyümölcs minőségét befolyásolhatja a betakarítás ideje és az időjárás is.