Hogyan tudják formában tartani magukat a franciák annak ellenére, hogy édességeket, szószokat és a híres croissant-okat fogyasztják?

Egy friss tanulmány a „Francia paradoxonról” szól: a gazdag francia konyha ellenére, a franciák soványabbak, mint például az amerikaiak. Csak 7%-uk elhízott, az amerikaiakkal ellentétben, akiknél a népesség 30%-a számít elhízottnak.

Mi a titok?

Egy kutatócsoport foglalkozott ezzel a jelenséggel, összehasonlítva az élelmiszereket, az éttermeket, a szakácskönyveket és az étkezési szokásokat a két országban. A franciák titka, amellyel formában tudják tartani magukat, mindenkinek jó lecke lehetne, aki fogyni akar: kis adagok.

Amerikai és francia fogások

A kutatók megmérték az adagokat 11 hasonló étteremben Párizsban és Philadelphiában: fast food, pizzériák, nemzeti éttermek, és a következőket találták:

? a párizsi közepes adag 25%-al kisebb mint a philadelphiai

? a Philadelphiában található kínai éttermek 75%-al nagyobb adagokat szolgáltak fel, mint a Franciaországban lévők

Amerikai és francia adagok

A kutatás kiterjedt az élelmiszerboltokban kapható ételekre is:

? egy amerikai csokoládészelet 41%-al nagyobb mint egy párizsi

? egy üdítő, amit a szupermarketben található étteremben árulnak 52%-al nagyobb, és a hot-dog 63%-al

? egy karton joghurtos doboz 82%-al nagyobb

Amerikai és francia szakácskönyvek

Még a szakácskönyvek is különböznek, a „The Joy of Cooking”-ban található adagok nagyobbak, mint a „Je sais cuisiner”-ben lévők. Az amerikai ételekhez több húst használnak és kevesebb zöldséget.

Amerikai és francia evési szokások

A párizsiak a fast food éttermekben 22 perc alatt fogyasztják el az ételt, míg az amerikaiak gyorsan esznek, mintegy 14 perc alatt.

„A kutatás kimutatta, hogy ha valaki kisebb adagokat eszik, mint általában, azzal is jól lakik”, mondja Paul Rozin, a Pennsyvania Egyetem kutató pszichológusa.
A kutatás rámutat arra, hogy végső soron az étkezési szokások kulturális problémákra vezethetőek vissza. Az amerikaiak azt kapják amit szeretnének: értéket a dollárjukért, nem érdekli őket feltétlenül az íz, csak a mennyiség. A franciaországi adagokkal nem elégednének meg.

Bárkinek, aki fogyni szeretne, a megoldás az adagok csökkentésében rejlik, abban, hogy az étel minőségére és nem a mennyiségére kell helyeznie a hangsúlyt. Végső soron azért eszünk, hogy éljünk, és nem azért élünk, hogy együnk, ahogy a bölcs mondás tartja.