Fettuccine, rigatoni, tortellini és ravioli. Az olasz tészták méltán világhírűek, de mi is rejlik a nevek mögött? Bevezetünk téged az olasz makarónik és szószok világába.

Olasz tészták

Olaszországban többféle makarónit szolgálnak fel:

• Fettuccine – hosszú, vékony spagetti. Az olaszok Alfredo szósszal, vagy pácolt szósszal kedvelik.

• Rigatoni – apró makaróni, amelyet paradicsomszósszal, valamint bazsalikommal és petrezselyemmel körítve tálalnak.

• Penne – ugyanúgy néz ki mint a rigatoni, csak sokkal kisebb. Könnyeb fogyasztható és ízlés szerint „al dente” módra főzve tálalható.

• Tortellini – kerek alakú, sajttal, hússal vagy spenóttal töltött makaróni. Általában paradicsomszósszal tálalják, viszont a spenótos jobban megy húsos szósszal.

Ravioli – hasonlít a tortellinihez, csupán annyi a különbség, hogy a makaróni téglalap alakú.

• Gnocchi – kenyérből és vízből készített apró makaróni, amelyet megfőznek vagy megpörkölnek. Szósszal vagy leves mellé tálalják.

Olasz szószok

• Alfredo – tejföl, egy kis sajt és pici olaj. Fettuccinival fogyasztjuk.

• Carbonara – tejföl, tojás, parmezán, s ehhez még hozzáadunk sonkát és gombát.

• Marinara – paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, olivaolaj.

• Bolognese – marinara szószhoz hozzákeverjük az apróra vágott borjúhúst.

• Primavera – vegetáriánus szósz répával, zellerrel és paprikával. Fettuccinival is fogyaszthatjuk.

• Arrabbiatta – paradicsom, erőspaprika, fokhagyma

Ünnepségek végén sajtot szokás felszolgálni. Desszertként egy gyümölcsöt vagy süteményt szolgálnak fel, például az ország specialitását: a Tiramisut. Az étkezés eszpresszó kávéval zárul. Az olaszok asztaláról semmiféle képpen nem hiányozhat a bor.

Tipikus olasz összetevők

Ha úgy döntöttél, hogy ki szeretnél próbálni néhány olasz receptet otthon, ne felejtsd el, hogy van néhány összetevő, ami nem hiányozhat. Az olaszok által leggyakrabban használt élelmiszerek a következők:

• Oliva olaj, amely aromás, sötét színű, erős vagy finom ízű. Nem hiányozhat a konyhából.

• Balzsamos ecet – Aceto Balsamico: közkedvelt a Modena-i fajta, amely akár 10 éves is lehet. Aromás, édes ízű, salátákhoz használják fel.

• Ecet – Aceto: általában vörös vagy fehér borecetet használnak.

• Olivabogyó

• Szárított gomba – Porcini Secchi

• Paradicsomkrém – szószokhoz

• Paradicsom forgács – Pelati

• Fenyőmag – Pinoli: szószokhoz használják (Pesto-hoz)

• Erőspaprika – Peperonico: frissen vagy szárítottan használják, főleg dél Olaszországban.

• Konzerves tonhal

• Fűszerek: oragano, petrezselyem, rozmaring, petrezselyem zöld: frissen vágva, ízlés szerint (petrezselyem, zsálya, bazsalikom), parmezán

• Bor – különleges, szicíliai bor, Marsala-val szolgálják fel