Fettuccine, rigatoni, tortellini és ravioli. Az olasz tészták méltán világhírűek, de mi is rejlik a nevek mögött? Bevezetünk téged az olasz makarónik és szószok világába.
Olasz tészták
Olaszországban többféle makarónit szolgálnak fel:
• Fettuccine – hosszú, vékony spagetti. Az olaszok Alfredo szósszal, vagy pácolt szósszal kedvelik.
• Rigatoni – apró makaróni, amelyet paradicsomszósszal, valamint bazsalikommal és petrezselyemmel körítve tálalnak.
• Penne – ugyanúgy néz ki mint a rigatoni, csak sokkal kisebb. Könnyeb fogyasztható és ízlés szerint „al dente” módra főzve tálalható.
• Tortellini – kerek alakú, sajttal, hússal vagy spenóttal töltött makaróni. Általában paradicsomszósszal tálalják, viszont a spenótos jobban megy húsos szósszal.
• Ravioli – hasonlít a tortellinihez, csupán annyi a különbség, hogy a makaróni téglalap alakú.
• Gnocchi – kenyérből és vízből készített apró makaróni, amelyet megfőznek vagy megpörkölnek. Szósszal vagy leves mellé tálalják.
Olasz szószok
• Alfredo – tejföl, egy kis sajt és pici olaj. Fettuccinival fogyasztjuk.
• Carbonara – tejföl, tojás, parmezán, s ehhez még hozzáadunk sonkát és gombát.
• Marinara – paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, olivaolaj.
• Bolognese – marinara szószhoz hozzákeverjük az apróra vágott borjúhúst.
• Primavera – vegetáriánus szósz répával, zellerrel és paprikával. Fettuccinival is fogyaszthatjuk.
• Arrabbiatta – paradicsom, erőspaprika, fokhagyma
Ünnepségek végén sajtot szokás felszolgálni. Desszertként egy gyümölcsöt vagy süteményt szolgálnak fel, például az ország specialitását: a Tiramisut. Az étkezés eszpresszó kávéval zárul. Az olaszok asztaláról semmiféle képpen nem hiányozhat a bor.
Tipikus olasz összetevők
Ha úgy döntöttél, hogy ki szeretnél próbálni néhány olasz receptet otthon, ne felejtsd el, hogy van néhány összetevő, ami nem hiányozhat. Az olaszok által leggyakrabban használt élelmiszerek a következők:
• Oliva olaj, amely aromás, sötét színű, erős vagy finom ízű. Nem hiányozhat a konyhából.
• Balzsamos ecet – Aceto Balsamico: közkedvelt a Modena-i fajta, amely akár 10 éves is lehet. Aromás, édes ízű, salátákhoz használják fel.
• Ecet – Aceto: általában vörös vagy fehér borecetet használnak.
• Olivabogyó
• Szárított gomba – Porcini Secchi
• Paradicsomkrém – szószokhoz
• Paradicsom forgács – Pelati
• Fenyőmag – Pinoli: szószokhoz használják (Pesto-hoz)
• Erőspaprika – Peperonico: frissen vagy szárítottan használják, főleg dél Olaszországban.
• Konzerves tonhal
• Fűszerek: oragano, petrezselyem, rozmaring, petrezselyem zöld: frissen vágva, ízlés szerint (petrezselyem, zsálya, bazsalikom), parmezán
• Bor – különleges, szicíliai bor, Marsala-val szolgálják fel