Antipasti, assaggio di primi, primo, secundo… így kezdődik az olaszok étlapja. Folytatódik sajttal, desszerttel, borral és kávéval. A következőkben adunk néhány információt az olasz konyháról.
Hétköznapi étkezési szokások az olaszoknál
Az olaszok sokat esznek és élvezettel. Nem meglepő, hogy konyhájuk sokféle ételből áll. A makaróni és rizs, sült hús és bor gyakran megtalálhatók az olasz menüben. Az olaszok naponta legalább két alakalommal esznek otthon. A családtagok összegyűlnek ebédre vagy vacsorára, hogy egyenek és beszélgessenek egy jót. Mivel a diákok csak reggel tanulnak, ezért a szülők szeretik, ha ebédre is hazamennek. Ez főleg a kisebb városokban kivitelezhető, mivel a munkabeosztásba be van ékelve egy óra ebédszünet.
Az olasz vendégszeretet
Amikor vendégeik vannak, az olaszok nagy figyelmet helyeznek az asztal kinézetére, mivel fontosnak tartják, hogy a meghívottak már az érkezéskor jól érezzék magukat. Náluk az a szokás, hogy a vendégek egy bizonyos sorrendben ülnek asztalhoz. Általában a házigazdák ülnek az asztal két végében. A férfi házigazda jobb oldalán a ház legfontosabb női tagja, vagy a család legidősebb női tagja ül, s ennek a személynek a jobb oldalára ül le a vendégsereg többi női tagja, kezdve a legidősebbel. Ugyanez történik a női házigazda jobb oldalán, ahová a férfiak ülnek. Férj és feleség nem ül egymás mellett az asztalnál.
Olasz asztalterítési szokások
Az asztalra cérnából készült terítő kerül, vagy pedig minden személy számára tesznek egy-egy szalvétát vagy összehajtogatott kendőt. Sót és borsot helyeznek az asztal mindkét végébe. Az olaszok kicsit babonásak, ha sóról van szó: nem adhatják a sót kézről kézre, hanem mielőtt egy másik ember kézbe venné, előtte le kell tenni az asztalra.
A kenyér sosem hiányzik az olasz asztalról, mivel minden féle ételhez használják. Az asztalon nem található kés a kenyérnek és vajat sem teznek az asztalra. Általában zsemlét vagy szeletelt kenyeret szolgálnak fel.
Olasz ételek
Az olaszok kedvenc előétele a pirítós kenyér (antipasti), amelyet oliva olajjal és fokhagymával ízesítenek és felszeletelt paradicsommal és bazsalikommal fogyasztják.
Egy másik kedvelt előétel az olivaolajban és balzsamos ecetben megpuhított franzella szelet.
Néha egyenesen tésztával kezdenek, de csak kicsi adagokkal. Ezt a fajta ételt primonak nevezik.
Éttermekben és különleges alkalmakon többször is felszolgálnak ilyenféle ételeket. Például, kezdhetnek rizzsel és utána következhet ravioli. Ebben az esetben a rizset assaggio de primi-nek nevezik (egy féle első fogás).
A legfontosabb az, hogy a primo mennyisége ne legyen több egy tálkánál.
Makaróni helyett felszolgálhatnak levest vagy rizst.
A secondo állhat halból, húsból, tojásból vagy egy zöldség keverékből.