Közeledik a húsvét, a család összegyűl a szépen megterített hangulatos asztal körül. De vajon mi kerül az ünnepi asztalra más országokban?
A húsvéti napok boldogságban telnek az egész világon, és az egész család összegyűl az ünnepre. Az asztal tele van hagyományos ételekkel, melyeket a háziasszony lelkiismeretesen elkészített: kalács, piros tojás, kenyér, sült bárány.
Görögország
Görögországban a húsvét a legfontosabb egyházi ünnep. Itt az a szokás, hogy vörösre festik a tojásokat, melyeket a templomban megszentelnek a többi finomsággal együtt: kenyér, sült bárány, sütemények.
Smyrnai sütemények
Hozzávalók: 1 csomag vaj, másfél csésze cukor, 4 tojássárgája, fél csésze tej, 8 csésze liszt, 2 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál narancslé, 1 tojás
Elkészítés: Keverd össze a lisztet a sütőporral és tedd félre. Egy nagy edényben homogenizáld a vajat és a cukrot. Add hozzá a négy tojássárgáját, egyesével, jól felverve őket, majd keverd bele a tejet és a lisztet. Addig gyúrd a kezeiddel, amíg egy finom tésztát kapsz. Reszeld bele egy narancs héját. Ha túl lágynak tűnik a tészta, adj még hozzá egy kis lisztet. Készíts hengereket és sodord össze őket. Nyomkodd meg a végeiket, verj fel egy tojást és kend be vele a rudacskákat, majd helyezd egy nem kikent tepsibe. Süsd 175 fokon 18-20 percig.
Lengyelország
Lengyelországban, húsvét vasárnapján gondosan megterítik az asztalt színes tojásokkal, hideg ételekkel, kolbásszal, sonkával, kelesztett süteményekkel, mákos süteményekkel, és középre helyeznek egy cukorból készített bárányt. Az asztalról nem hiányozhat a retek és cékla saláta. A legnépszerűbb sütemény a „mazurek”, egy tésztából vagy ostyából készített, diókrémmel, mandulával vagy túróval befedett lapos süti. Meleg ételeket nem szolgálnak fel.
Mazurek Krolewski
Hozzávalók: 200 g vaj, 1 csésze cukor, 1 csésze mandula, vanília esszencia, egy narancs reszelt héja, 6 tojásfehérje, másfél csésze liszt
Elkészítés: Keverd össze a vajat a cukorral, majd add hozzá a narancshéjat, mandulát és vaníliát. Verd habbá a tojásfehérjéket és keverd bele a lisztet. Keverd ezt hozzá az előbbi keverékhez. Tedd a kapott tésztát a sütőbe 35 percre, majd vágj belőle rombuszokat. Összekeverheted robottal egy citrom és két narancs húsát és héját két csésze cukorral és fél csésze narancslével. Főzd a keveréket közepes lángon, amíg megszilárdul és megváltoztatja a színét. Kend a sütikre és hagyd megkeményedni.
Finnország
Finnországban húsvétkor általában hagyományos ételeket szolgálnak fel. Vannak húsvéti specialitások is, de ezek nincsenek törvényszerűen minden ünnepi asztalon. A legrégebbi húsvéti különlegességük neve mammi, egy cukrozott rozsmalátából készült puding. A finnek általában tejszínhabbal és cukorral kínálják. Kartondobozokban tárolják.
Mammi
Hozzávalók: 4 l víz, 1 kg rozsliszt, 1/4 kg maláta, 2 kiskanál szirup, 2 kiskanál só, 2 evőkanál reszelt narancshéj
Elkészítés: Keverd össze a rozsmalátát a narancshéjjal. Melegíts 60 fokosra egy liter vizet, majd szórd bele a lisztet és a malátát, hogy egy vékony krémet kapj. Fedd le liszttel és malátával, majd tedd meleg helyre egy órára. Azután keverd a tésztához a tetejére szórt lisztet és malátát, adj hozzá egy liter vizet, szórj ismét lisztet és malátát a tetejére, majd hagyd állni egy órát. Addig ismételd, amíg elfogy a víz. Főzd a kapott keveréket fél órán keresztül, folyamatosan kevergetve. Öntsd a keveréket hideg vízzel kiöblített tálkákba, majd tedd 100-125 fokos sütőbe 3 órára. Hagyd kihűlni, majd tálald tejszínhabbal és cukorral.
Olaszország
Minden olasz család bárányt szolgál fel húsvétkor. Előtte a bárányt csak tejjel etethették, hogy puha legyen a húsa.
Abbacchio disossato brodettato (kicsontozott báránycomb citromos szószban)
Hozzávalók: 2 kiskanál sótlan vaj, 1 kiskanál olívaolaj, 2 kiskanál apróra vágott hagyma, 1,6 kg kis darabokra vágott báránycomb, só, bors, 1 kiskanál liszt, 1 pohár fehérbor, 2 pohár meleg víz, 3 tojássárgája, 2 kiskanál felaprított petrezselyemzöld, 1 kiskanál szárított majoránna, 3 kiskanál citromlé
Elkészítés: Forrósítsd fel az olajat a vajjal és párold a hagymát és a bárányt közepes lángon, körülbelül 20 percen keresztül. Sózd, borsozd és add hozzá a lisztet. Tartsd lángon 2 percig, folyamatosan kevergetve. Add hozzá a bort, majd hagyd főni 2-3 percig. Adj hozzá annyi forró vizet, hogy ellepje a húst. Fedd le, hagyd a tűzön egy órán keresztül és időnként kevergesd meg és töltsd fel vízzel. Tálalás előtt tíz perccel verd fel a tojássárgákat, és add hozzá a citromlevet, petrezselymet, majoránnát. Hagyd kis lángon, amíg a sárgájából krém lesz.
Az olaszok asztaláról nem hiányozhat piros tojás és a különleges húsvéti kenyér.
Olasz húsvéti kenyér
Hozzávalók: 3 csésze liszt, negyed csésze cukor, élesztő, egy kiskanál só, 2/3 csésze langyos tej, 7 tojás, fél csésze apróra vágott szárított gyümölcs, negyed csésze feldarabolt mandula, 1/2 kiskanál ánizsmag, olaj, 2 kiskanál puha vaj
Elkészítés: Keverj össze egy tálban 1 csésze lisztet, cukrot, élesztőt és sót. Adj hozzá vajat és tejet, majd keverd két percig konyhai robotgéppel, közepes sebességen. Adj hozzá 2 tojást és fél csésze lisztet, majd keverd 2 percig a legnagyobb sebességen. Add hozzá a gyümölcsöket, magokat és mandulát. Addig keverd, amíg egy puha tésztát kapsz. Öntsd a tésztát egy kilisztezett formába és gyúrd 6-8 percen keresztül. Hagyd 1 órát kelni. Oszd kettőbe a tésztát, nyújts két hengert, csavard őket össze és formázz gyűrűt. Tegyél bele tojásokat. Helyezd a sütőbe.
Egyesült államok
Az amerikaiak piros tojással vagy csokoládétojással ünneplik a húsvétot. Ezekben a napokban a gyerekek kis ajándékkosarakat kapnak. Az asztalnál zöldségeket, burgonyát és sonkát tálalnak. Az amerikaiak egyik kedvenc különlegessége az eggnog (tojáslikőr).
Eggnog
Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 6 kiskanál cukor, 6 tojássárgája
Elkészítés: Verd habbá a két tojásfehérjét, majd szórd bele a cukrot. A végén, add hozzá a tojássárgájákat és keverd jól össze.