Húsvét környékén a háziasszonyok egyik elfoglaltsága a tojások befestése, ami néha különleges technikák birtoklását követeli. Bár a kereskedelemben a szintetikus színezékek érvényesülnek, könnyedén használhatunk különböző növényeket, kiválasztva az óhajtott színeket.
A tökéletes és különleges festéshez szükség lesz a kiválasztott természetes festékekre, egy harisnyára, fehér ecetre, jól megfőtt tojásokra és olajra.
Lássuk, hogyan készíthetunk színes húsvéti tojásokat természetes festékkel:
• Rózsaszín: vöröshagyma héja, friss cékla, festőbuzér gyökere, áfonya, málna
• Narancssárga: fehér hagyma héja, sárgarépa, dió héja
• Sárga: Narancs vagy citrom héja, sárgarépa, hagyma és dió héja, zeller- és köménymag (szalmasárga), sáfrány (erős sárga)
• Zöld: spenót levelek (vagy más zöld levelű zöldségek)
• Kék: vöröskáposzta levelek, szeder
• Barna: fekete tea vagy kávé
• Gesztenyebarna: dió levele és fája, kávé, kapor magja (gesztenye-arany), chili por (gesztenye-narancs)
A tojások mennyiségétől függően, tedd fel főni a „festéket.” A keveréket 15-60 percig kell főzni, amíg a megfelelő színt kapja, figyelembe véve, hogy a tojáson világosabb árnyalatú lesz a szín. Szűrd le a keveréket, és öntsd egy kisebb, de megfelelően mély edénybe, hogy ellepje a tojásokat. Minden csésze folyadékhoz adj három kiskanál fehér ecetet is. Adagold egy kanállal a tojásokat a forró festékbe és hagyd a folyadékban, amíg szükséges. A kémiai színekkel festett tojásokkal ellentétben, ezeknek a színe mattabb. Azért kell bekenni olajjal, hogy fényesebbek legyenek.
És, minél szebbek lesznek a tojások, annál szívesebben fogtok koccintani velük húsvétkor.