A padlizsán egy nagyszerű zöldség. Olcsó, finom, kalóriaszegény és nagyon sokféle képpen elkészíthető. Meg lehet sütni és főzni, elfogyasztható előételként, salátaként, főételként vagy akár levesbe is felhasználható.
Miután a padlizsánt megvásároljuk, készítsük is el, hiszen frissen a legfinomabb. Abban az esetben ha nincs időnk rögtön megsütni vagy megfőzni, tarthatjuk néhány napig hidegen is.
Amikor elkészítjük nagyon fontos odafigyelni néhány dologra. Nem szabad őket felvágni csak rögtön felhasználás előtt, mert oxidálódnak és megbarnulnak.
A nagymamáink még lehet úgy tanítottak minket, hogy felvágás után tartsuk sóban egy ideig, hogy elmúljon a kesernyés ízük. A mai padlizsán azonban már más, így erre nincs szükség.
Ha szeretnénk őket megsütni, akkor jó mégis kicsit megsózni, másképp nem veszik fel az olajat.
Ne használjunk aluminium eszközöket, mert ezek elősegítik az oxidálódást. Igazából kerülnünk kellene bármilyen fém eszközt, amikor padlizsános ételt készítünk.
A legismeretebb padlizsán receptek a padlizsánsaláta, a görög musaka és a ratatouille provençale. Ha pedig a padlizsánsalátát keleti fűszerekkel ízesítjük, ízletes baba ghanoush-t készítünk.
A padlizsán nem csak azért nagyszerű, mert finom és sokféle képpen elkészíthető, hanem a szervezetre gyakorolt hatásai miatt is. A padlizsánital például segít a koleszterin szint csökkentésében és pozitív hatással van a vérkeringésre is.