A gyümölcslé minden esetben 100%-ban friss gyümölcsből préselt lé. A gyümölcsnektár gyümölcsléből vagy gyümölcslevekből cukorral elegyített keverék.
Az elkészítés alapelvei lényegében mindig azonosak és a gyümölcsléfajtáktól függően változtathatók, a felhasználás mindenkori céljához igazíthatók.
A gyümölcslé minden esetben 100%-ban friss gyümölcsléből préselt lé, kivéve a feketeribiszkét, amelynek leve csak víz és cukor hozzáadásával válik élvezhetővé.
almás-barackos gyümölcslé |
A gyümölcsnektár gyümölcsléből vagy gyümölcslevekből cukorral elegyített keverék, kivéve azokat a gyümölcsöket, amelyeket a gyümölcslé-rendelet melléklete sorol fel mint oyanokat, amelyeknek már természettől fogva elegendő a cukortartalmuk.
A gyümölcsitalok gyümölcsléből, vízből és cukorból álló keverékek.
A gyümölcslimonádék gyümölcsléből, vízből, cukorból, étkezési savból álló keverékek, esetleg gyümölcsvelő, tejsavó vagy sovány joghurt hozzáadásával. Minimális gyümölcshányad-előírás 3%.
Tipp: limonádé készítése >>
A gyümölcsszörpök frissen préselt gyümölcsléből cukor és étkezési savak hozzáadásával készült termékek. Előírás szerinti minimális szárazanyag-tartlamuk 55-60%, gyümölcshányaduk 33%.
A gyógynövényszörpök gyógynövényekből, fűszerkivonatokból, cukorból és étkezési savakból készülnek. MInimálisan előírt szárazanyag-tartlmuk 55%
A cikk a Cser Kiadónál megvásárolható Gyümölcslevek házi készítése c. könyvből származik