Az ősz egyik legfinomabb zöldsége a cékla, ám sokan még mindig nem léptek túl azon, hogy ez csak savanyúság.
A tévés termékbemutatókban a cékla általában csak arra szolgál, hogy bemutassák, mennyire hasznos az a bizonyos zöldségpucoló/vágó/reszelő, hiszen a cékla sem fogja össze a kezüket, ha a hirdetett terméket használják. De vajon tényleg csupán így lehet felhasználni?
Mire jó a cékla?
A cékla nagyon jól szabályozza az anyagcserét, segít a vörösvérsejtek regenerálásában, a benne található cukrot nagyon jól tudja hasznosítani a szervezetünk, és olyan vitaminok vannak benne mint az A, B1, B2 vgay a C vitamin, ráadául magnézium-, kálium-, foszfo-r, folsav-, kén-, vas- és nátriumtartalma miatt is érdemes fogyasztani. De nem csupán a pörkölt mellé!
Variációk céklára
Célkalé a diétához
Nem a legfinomabb üdítő a céklalé, de ha gyömölcs-centrifugával préseljük, majd felhígítjuk répalével vagy uborkalével, igazi vitaminbombát robbantunk a szervezetünkben, és a sav-bázis egyensúlyunk helyreállításában is segít – ezért is elengedhetetlen kiegészítője a lúgosító diétáknak.
Kocsonya a halhoz
Emellett olyan ínyencségeket lehet készíteni belőle, mint a céklakocsonya. Ízesítsük málnakocsonyával, és tálaljuk a halételek mellé.
Színesítsd a pürét!
Ha a gyerek nem eszi meg a krumplipürét, csavarjunk egyet a dolgon. Főzzük meg héjastól a céklát, majd pucoljuk meg, és keverjük a főtt burgonyához! Ezt a rózsaszínű köretet sokkal szívesebben fogyasztja majd gyerkőcünk, és az ízével is meg fog barátkozni hamar.
Mégis csak savanyúság?
Ha már mindenképpen savanyúságként szeretnénk fogyasztani, akkor sem kell aggódnunk, hiszen a céklából isteni saláta készíthető. A reszelt céklához reszelt alma dukál, és egy kis torma- ha lehet, akkor frissen. Remek kiegészítője a sült húsoknak is.
Trendi hummusszal
Az egészséges étrend manapság nagyon népszerű kiegészítője a hummusz, aminek az alapja csicseriborsó. Ha sikerül beszereznünk, akkor a hummusz-krémhez keverjünk főtt céklát! Ha a reggelinél ezt kenjük a pirítósra, sokkal több vitamint juttatunk szervezetünkbe, mint azt gondolnánk.
Levest neki!
Készítsünk almalevest, de céklával! A hagyma megdinsztelése után kell a meghámozott, kockára vágott céklát az edénybe tenni, amit a szintén kockázott alma követ némi paradicsompürével. Egy kis húslé kell rá, és tíz perc „kotyvasztás” , na meg egy deci bor. Egy óra múlva már fogyaszthatjuk is.
Lépj túl az üvegbe zárt céklaszeleteken, és fogyaszd frissen vagy főzve, köretként vagy salátaként! A cékla vitamintartalma meghálálja majd az ötletelést.
Szerző:
Balogh Zsuzsa