Szeptember 24-én, szombaton, régi idők ízeit idéző levendulás lekvárfőző napot rendeztek a Prémium Hungarikum házzá avatott tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen és étteremben.

Csipkebogyó, levendulás szedres-almás, levendulás otelló szőlős, levendulás szilva és levendulás fügés-körte lekvár rotyogott az üstökben. Kaldeneker György szakács nem mindennapi kombinációjú dzsemeket, lekvárokat készített erre a napra. Levendulával készült szörpöket, pogácsákat, levendulás kalácsokat és levendulával bolondított báránynyársakat is kóstolhattak az odalátogatók, sőt, a gyerekek maguk fonhatták apró kalácsaikat, melyeket sütés után lekvárral megkenve el is fogyasztottak.

levendulás lekvárfőző nap

Nagy siker volt a levendula totó, csakúgy, mint az asszonyverés ostorral, ami legnagyobb megkönnyebbülésünkre senkinek sem okozott fájdalmat. Az urak házi sörrel, a hölgyek levendula likőrrel öblíthették le az étkeket, melyek közül kiemelkedett a ház specialitása, a szilvamagon füstölt pisztráng.

A szinte nyárias időjárás és az ínycsiklandó ételek, különleges lekvárok mellett színvonalas műsor is várta az egész nap tolongó tömeget.  A Hun Kun Dance táncegyüttes különleges produkciója, helyi kiválóságok, mint a Tihanyi Asszonykórus, a Hegyenjárók táncegyüttes és a Kis Szekund zenekar, valamint a Tihanyi Citera zenekar biztosították az amúgy is felettébb kellemes hangulatot.

Az ingyenes, hagyományteremtő céllal megálmodott rendezvényre több ezren látogattak ki, ezzel is bizonyítva, hogy ősszel is érdemes útba ejteni a Balaton egyik legcsodálatosabb ékkövét, a Tihanyi félszigetet.