A sütőtök felhasználása igazán egyszerű, mindemellett azonban sokoldalú is. A sült tökön kívül ugyanis más, ízletes ételeket is lehet belőle készíteni. De hogyan?

A sütőtök közel annyi szénhidrátot tartalmaz, mint a burgonya. Sok cukrot, fehérjét, vitaminokat és élelmi rostokat vehetünk magunkhoz fogyasztásával. Húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös lehet. A vastag héj alatt 4-5 centiméternyi hús található, amelyhez hozzá kell jutnunk.

sütőtökös muffin

Először is szükségünk van egy nagyon éles késre, mivel a tök héja nagyon kemény. Ezt a műveletet semmiképpen se bízzuk gyakorlatlan kézre. Mossuk meg a tököt, töröljük szárazra, majd felaprításához biztosan tartsuk a tököt, akár egy vizes konyharuhát is helyezhetünk a pultra, így kevésbé fog csúszkálni vágódeszkán, na és a kezünkben a zöldség.

Választhatunk egyébként a hosszúkás sonkatök és a gömbhöz hasonlító, bordázott tökök közül. Utóbbit töklámpásnak használják, de a húsa is ízletes, a sonkatökkel azonban formája miatt egyszerűbb dolgozni.

őszi csemege a sütőtök

Az igazi őszi csemegéhez, a sült tökhöz először is félbe kell vágni a tököt, kannállal illetve késsel ki kell szedni magvait.

A tökmagot teflon serpenyőben meg lehet pirítani nagyon alacsony hőfokon. Pár perc alatt megpirul a mag, vigyázzunk, ne hagyjuk megfeketedni. Természetesen a végeredmény nem lesz teljesen olyan, mint a csomagban vásárolható termék, gyakran sokkal kisebb szeműek ugyanis a magok, ezért fogyasztásuk is nagyobb türelmet igényel. 😉

Miután kettévágtuk a tököt hosszában, vágjuk mégegyszer félbe, és aztán 6-10 centis szeletekre, vagy azonnal szeleteljük fel. Minél kisebbre vágjuk, annál hamarabb sül meg, és annál több finom, édes, de keményebb hártya keletkezik rajta sütés közben.

Sütőpapírra helyezzük a tökszeleteket héjukkal lefelé! A tök akkor van kész, ha alja már kicsit megfeketedett, teteje megpirult. Akár egy deci vizet is önthetünk alá, hogy ne égjen le.

Soha ne süssük alufóliában a tököt, mert káros anyagok kerülhetnek vele ételünkbe!

Nem csak a sült tök a finom fogás

Amikor tököt faragunk, ki kell kaparni a tök belsejét. Ne hagyjuk azonban kárbaveszni a finom zöldséghúst!
Tegyük bele egy magasabb falú edénybe felaprítva, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük csipetniy őrölt szerecsendióval (illetve a fahéjjal, hiszen az is remek kiegészítője) és amikor már puhára főztük (nem kell neki sok idő), botmixerrel turmixoljuk össze.

Remek bébiétel-alapanyag lehet a meghámozott és felkockázott tökből, ha más zöldségekkel (például sárgarépával) is dúsítjuk, de önmagában, (hámozott) pirított tökmaggal a tetején is fogyaszthatjuk levesként. Ha utóbbi mellett döntünk, még a turmixolás előtt vegyünk ki belőle néhány darab főtt tököt, amit a péphez rakunk majd, „hogy legyen mit rágnunk is” a levesben.

Készíthetünk belőle sütötök szószt is, ha kevesebb vízzel készítjük, és például pirított csirkemellhez adjuk. Passzol hozzá a párolt rizs is.

Mindezek mellett készíthetünk belőle sütőtöklekvárt, savanyúságot, de a répatortához hasonlóan sütőtökös muffint is süthetünk vele.

SÜTőTÖKÖS RECEPTEK >>

Szerző: Balogh Zsuzsa