A sütőtök egyszerű zöldség, de ha nem vigyázunk, mellényúlhatunk. Íme a tökvásárlás alapszabályai.
A sütőtököknek több fajtája is van. A Halloween-jelenetekből jól ismert kerek, bordázott tök az, amit töklámpásnak használhatunk, emellett pedig a húsát is felhasználhatjuk. A nyúlánk formájú, hosszúkás sonkatök azonban hazánkban elterjedtebb, és ugyanolyan narancssárga húsú, és édes ízű.
Akkor jó a tök, ha már megcsípte a dér |
Milyen a jó sütőtök?
A népi hagyomány szerint akkor jó a tök, ha már megcsípte a dér, ezért a hidegebb őszi hónapokban sokkal édesebb darabokhoz lehet hozzájutni, mint kora ősszel.
A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy minél keményebb héjú, jó illatú tököt válasszunk. A kemény héj ugyanis biztosíték arra, hogy tovább eláll a tök. A puha, sérült héjú zöldség sokkal hamarabb megromlik, sőt, lehet, hogy már megromlott. Az egészséges sütőtök felszíne fényes.
A sütőtök tárolása
Ne tároljuk a sütőtököt meleg helyen, mert könnyen megpuhul, és összeesik. Tegyük hideg helyre, például a kamrába vagy a spájzba! Így hetekig is elállhat. A felvágott tök azomban a hűtőben lefóliázva is csupán néhány napig bírja.
Fogyasszuk az egészségünkért is!
Fontos cukor és vitaminforrás a sütőtök. Karotionidok, E- és C-vitamin is található benne. Közel annyi szénhidrátot tartalmaz mint a burgonya, ám különösen jó egészségmegőrző hatással bír. A benne található kálium elősegíti a vér tisztulását, csökkenti a daganatos betegségek és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, ajánlott még pattanásos bőrre is, sőt, a tökmagolaj remek kiegészítője a hólyagmegbetegedések kezelésének.
Fogyaszthatjuk levesként, sülve, levét préselve, lekvárként, de akár savanyúságként is.
Szerző: Balogh Zsuzsa