A mandula nem a legolcsóbb alapanyagok közé tartozik, ezért érdemes odafigyelni vásárláskor, hogy a legjobb terméket válasszuk. De mit tartsunk szem előtt?
A mandula vásárlása előtt azt kell mérlegelnünk, hogy miként és mikor szeretnénk felhasználni. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. A keserűmandulának magas az amigdalin tartalma, ami ha reakcióba lép a nyállal, ciánhidrogén keletkezik, ezért nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlan. Másik fajtája az édesmandula, melyre ez nem vonatkozik, és nyersen is finom eleség.
Héjastul az igazi
A mandula csonthéjas termése a mandulafának, így nagyobb hipermarketekben gyakran kimérősen is lehet vásárolni belőle úgy, hogy kemény héja még rajta van. Ez akkor a legjobb választás, ha nem a közeljövőben szeretnénk felhasználni, héjastul ugyanis akár évekig elállhat a kamrában vagy bármilyen száraz, hűvös helyen. Persze csak ha kibírjuk, hogy ne együk meg azonnal. Mindenesetre ha nagyobb tételben szeretnénk vásárolni, ezt a teljesen feldolgozatlan változatot részesítsük előnyben.
A jó héjas mandula világosbarna színű, elég tömör és nehéz, nincs rajta sem repedés sem penészre utaló jel, és a szaga sem avas. Ha mindezeknek a kritériumoknak megfelel, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy jó ideig élvezhetjük a mandula édeskés ízét.
Persze csak ha fel tudjuk bontani. Az iparban külön mandulatörőt alkalmaznak, ilyen készüléket otthoni használatra is lehet vásárolni, de egy diótörő is megteszi.
Termékek mandulából
Vásárolhatsz mandulát sózva, sótlanul és pehely formában is. A sótlan mandula megfelelő a sütemények ízesítésére, de sósan, ha összetörjük, akár a rántott csirkemell prézlijéhez is használhatjuk. Persze ehhez a pelyhesített változat a legmegfelelőbb.
Vásárolhatunk mandulavajat és mandulaolajat is. Mandulavajat házilag is készíthetünk a termés héjastul való 10-15 perces folyamatos darálásával, míg a hidegen sajtolt, éppen ezért felettébb egészséges, rengeteg E-vitamint tartalmazó – mandulaolajat üvegben tudjuk megvásárolni, amelyet akár azonnal a bőrünkre is kenhetünk, vagy a légúti lerakódások vagy a székrekedés megszüntetésére is használhatunk.
Vigyázzunk azonban, a sok mandula nagyon egészséges olajtartalma miatt azonban az arra érzékenyek hamar az arcukon tapasztalhatják meg az olaj hatásait. Mindenesetre ne hanyagoljuk el fogyasztását, hiszen olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyekből csak kevésre van szüksége szervezetünknek, hiányuk miatt azonban betegségek alakulhatnak ki.
A mandula mindazonáltal tartalmaz fehérjét, egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és foszfátot) is.