Keresztes Ferenc világbajnok mixer gondolt egyet és Mexikó legnépszerűbb tequiláját felhasználta ételei készítéséhez. Így születettek meg a legújabb ízkombinációk.

Világbajnok mixerünk, Keresztes Ferenc újabb műalkotásokat, gasztronómiai különlegességeket alkotott a 2012-es évre. A molekuláris gasztronómia egyik legkiemelkedőbb hazai szakembere Mexikó elsőszámú tequiláját, az el Jimadort használta föl ételkülönlegességeihez. Új fogásaival bebizonyította, hogy a nemes mexikói ital fogyasztásának kultúrája mennyire szerteágazó hagyományokkal rendelkezik, s hogy a 100% agavéból készült el Jimador tequila nemcsak italként, hanem az ételek alkotóelemeként is hibátlan.

A képen: Agave királyrákkal; Tanyasi osztriga margaritával

Keresztes Ferenc világbajnok mixer az idei évre újabb kísérletekkel rukkolt elő, köztük a Barcelonában díjazott ízkombinációk továbbfejlesztésével. A Symbol Budapest bárséfje az italok és az ételek összhangját teremtette meg a tányérokon.
Bede Róbert, a Paprika TV séfje ellátogatott Keresztes Ferenc birodalmába, hogy végignézze az új év legmodernebb ízkombinációinak születését.

A 2012-es év letrendibb tequilaételei a következők lettek: Citrussal fűszerezett agavé királyrákkal; Kaviár „tanyasi osztriga” Margaritával; „Hot Sunrise” marhabélszín narancsfüsttel; Guamacole – gravlaxolt lazacfilé; Gesztenyepüré, amarénás tequilával és Litcsi fagyi hibiszkusszal.

„Mexikóban szerettem meg a tequilát, abból is az érleltet, a reposado-t. Nagyon jellegzetes, összetett illata van, ehhez párosítottam az ízeket Huszák Zoltán séffel együtt. Számomra fontos, hogy az orrunknak is kedveskedjünk egy étel esetében”- mondta a mixer, a tőle megszokott legnagyobb szerénységgel.

A képen: el Jimador tequila; Litcsi fagyi hibiszkusszal

Bede Róbert szakmailag értékelve az ételeket, így érzékeltette kollégája profizmusát: „Keresztes Ferenc cipőjéig sem érek föl.”
Magyarországon a tequilát legtöbbször citrommal és sóval vagy naranccsal és fahéjjal fogyasztják. Az el Jimador tequila esetében ez nem ajánlott, hiszen ezek az erős ízek elnyomnák a Mayahuel istennőtől eredő párlat csodálatos zamatát. Az idei év fogásainak alapját az el Jimador két fajtája, a Reposado és a Blanco adta.
Fotók: Red Lemon Media