A sárgarépa jótékony hatásairól már mindenki hallott, de vajon hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet a konyhában? Hogyan készítsük el úgy, hogy megőrizze jótékony tulajdonságait?
“Az orvostudomány abból áll, hogy szórakoztatja a beteget, amíg a természet meggyógyítja azt.”
Úgy tűnik, Voltaire-nek igaza volt, hisz a természetben mindent megtalálunk, amire csak szükségünk van a gyógyuláshoz. Az egyik legegészségesebb és könnyen termeszthető zöldségünk a sárgarépa. Nézzük mire jó, és hogyan érdemes használni a konyhában.
Javítja a látást
A sárgarépa gazdag bétakarotinban, ami a májban A-vitaminná alakul. A retina aztán retina-bíborrá alakítja az A-vitamint, ami az éjszakai látáshoz szükséges.
Öregedésgátló
A magas szintű bétakarotin antioxidánsként hat a rendszeres anyagcsere okozta károsodott sejtekre. Lassítja a sejtek öregedését.
Egészségesen ragyogó bőr
Az A-vitamin és az antioxidánsok védik a bőrt a nap okozta károktól. Az A-vitamin hiány száraz bőrhöz, hajhoz és körmökhöz vezet. Az A-vitamin ezen kívül még megelőzi a korai ráncosodást, a pattanások megjelenését, a száraz bőrt, a bőr foltosodását.
Szép bőr
A sárgarépából olcsó és kényelmes arcpakolást lehet készíteni. Csupán répra és egy kis mézre van szükség hozzá.
Megelőzi a szívbetegségeket
Tanulmányok bebizonyították, hogy a bétakarotinban gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Emellett a sárgarépában nemcsak bétakarotin van, hanem alfakarotin és lutein is. A rendszeres sárgarépafogyasztás csökkenti a koleszterinszintet is, mivel az oldódó rostok megkötik az epesavat.
Tisztítja a szervezetet
Az A-vitamin segíti a májat a mérgező anyagok kiürítésében.
Egészséges fogak
Tisztítja fogakat és a szájat. Ugyanúgy eltávolítja a fogkövet és az ételmaradványokat, mint a fogkefe és a fogkrém. A sárgarépában levő ásványi anyagok megelőzik a fog károsodását.
Milyen az egészséges sárgarépa?
A ½nagyobb jobb½ ebben az esetben nem állja meg a helyét, így inkább válasszunk közepes nagyságú darabokat. A sárgarépának keménynek és sima felületűnek kell lennie, ne válasszunk megrepedezett vagy elszíneződött darabokat. A frissességét a levele állapotából állíthatjuk meg a leginkább, persze ez télen nem lehetséges, de azért figyeljünk oda, hogy ne legyen fonnyadt, esetleg üreges. Ha a sárgarépa gyökere zöldes színű, az arra utal, hogy erős fány érte.
Minél sötétebb színe van, annál több béta-karotint tartalmaz.
A fiatal sárgarépa jóllehet édesebb, nem annyira erős az íze, főzve pedig jelentősen veszít ízéből.
Hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet?
A sárgarépában levő tápanyagokat vastag sejtfalak védik, amiket le kell rombolni pl. főzéssel, turmixolással, reszeléssel, stb. Akár 600 százalékkal is növelhető a sárgarépa karotin tartalmának a felhasználása, amennyiben zsírban vagy olajban készítsük el, illetve, ha pürésítjük vagy italt készítünk belőle. Így a legtöbb zöldséggel ellentétben a sárgarépából főzve hozhatjuk ki a legtöbbet.
Gondoljunk csak bele, hogy nyers formában, a szervezet csupán a tápanyagok kis részét képes feldolgozni. Főzés során azonban a karotinok elérhetővé válnak a szervezet számára.