Még nincs itt a szilva-szezon, helyette azonban bátran használhatunk aszalt szilvát. Miért éri meg? És mire figyeljnk a vásárlásnál? Megválaszoljuk a „Hogyan aszaljunk szilvát?” kérdést is!

Miért vásároljunk aszalt szilvát?

Az aszalt szilva egyik legnagyobb előnye, hogy igen jó A-, B-, C-, E-vitamin, folsav-, rost-, kálium- és vas forrás. Kálciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. A kutatások szerint segít megelőzni a menopauza idején jelentkező csontritkulást, mivel nagyon gazdag káliumban, ezért segít a szívritmus normalizálásában, vastartalmának köszönhetően vértisztító hatású, az nagy arányban képes felszívódni szervezetünkben, emellett köztudomású, hogy a székrekedés ellen is a legjobban bevált természetes népi gyógymód.

A szilva eleve sok kalóriát tartalmaz, ezért a diétázók számára nem ajánlott. Az aszalt szilva pedig több mint háromszor annyi energiát is adhat, a szárítás miatt több benne a cukor, így nem csak az alakjukat óvók, de a diabéteszes betegeknek is jól meg kell gondolniuk fogyasztását. (10 dkg aszalt szilva energiatartalma 268 kcal, szénhidráttartalma pedig 61,8 gramm)

Hogyan válasszunk a sok közül?

Az aszalt szilvával a legtöbbször már csomagolt állapotban találkozunk, így igen nehéz megállapítani minőségét. Az aszalt szilva akkor jó, ha nem száraz, nem kemény, nyomásra kellemesen puha, és nem enged levet. A csomagoltak általában megfelelnek ennek a minőségnek, de természetesen mindig van egy-egy márka, ami kivétel.

A jó elkészíthetőség szempontjából fontos, hogy nagyobb darabok legyenek benne. Így könnyebben megtölthetjük finomságokkal – például kecskesajttal, illetve a kisebb darabok között többször találunk szárazabbat, ami nem nyújt akkora gasztronómiai élményt, mint a finoman omló gyümölcs.

Fogyasszuk jó emésztésért

Áztassuk be éjszakára az aszalt szilvát vagy főzzük 10 percig lobogó vízben, majd a kihűlt levet igyuk meg. A vese- és a bélműködésünket is serkenteni fogja magas ásványianyag tartalmának illetve a mangánnak köszönhetően. Akár kúra szerűen is lehet alkalmazni bizonyos ideig.

Aszalt szilva házilag

Ha jobban szeretjük mi magunk elkészíteni az ételeket, sőt, a hozzávalókat is, akkor megpróbálkohatunk a szilvaaszalással. Attól függően, hogy milyen az időjárás, két módszert is ajánlunk. Persze használhatnánk aszalógépet is, na de abban mi a pláne? 🙂

Szilvaaszalás napsütésben

Abban az esetben, ha van kertünk, terítsük vászonzsákra a kimagozott szilvákat (a besztercei nagyon alkalmas a szárításra). Előtte soha ne mossuk meg őket, de törüljünk át minden szemet! Vizsgáljuk meg, hogy egészséges-e minden gyümölcs, aszaláshoz ugyanis csak a teljesen épeket szabad használnunk.

Tehát a kiterített szilvákat hagyjuk a napon száradni 2-3 órát, majd tegyük be az árnyékba, ahol forgassuk át őket többször is. Ezt a műveletet naponta többször ismételjük meg.

Aszalt szilva sütőben

A nagyobb darab szilvákat vágjuk ketté, a kisebbeket hagyjuk egyben. Tegyük tepsibe sütőpapíron, és légkeveréses funkción 50 fokon süssük egy óráig, majd 80 fokon folytassuk. Tartsunk pár óra szünetet, amjd folytassuk, amíg a megfelelő állagúak nem lesznek a gyümölcsszemek.

Akkor lesz aszalt a szilva, ha nyomásra már nem ereszt levet, de rugalmas és nem száraz.

Tipp: Ha szeretnénk megbolondítani az aszalt szilváinkat, még a fonnyadás előtt tegyünk bele egy szem mandulát.