Szép végeredménnyel zárult a 2012-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol 10 ország 187 (ebből 26 magyar) főzdéje, 1 662 mintával nevezett. A Tirolban rendezett díjátadóról 142 éremmel tértek haza a magyarok, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet foglalták el.

A Nemzetgyőztes 20 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett – amely az üzemek értékelése során bekerült a 11 tagú kiválasztottak körébe is –, és a zsűri összesített pontszámai alapján is első helyezett volt; a második helyen a Vitalis Kft. és a Pap és Pap Kft. végzett, a harmadikak pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Gyümölcspárlat Bt. lettek. Az Év Párlata címet idén négy termék nyerte el, valamint két minta elérte a maximális 20 pontot: a Hegyközi Manufaktúra Kft. 2010-es Birs Pálinkája és a Vitalis Kft. 2011-es Márton és lányai Szamóca Pálinkája. A hat „újonc” főzde 15 éremmel tért haza első Destillata megméretéséről. Az idén is voltak különlegességek, amelyeket ezüstéremmel díjazott a zsűri, mint például a Brill Pálinkaház sütőtök és zeller párlatai.

A hazai nyertesek díjait V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át csütörtökön, Budapesten.

A nevező országok sorrendjében Ausztria (650 éremmel) végzett az első helyen, a második (295 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (142 éremmel). Bennünket az olaszok követtek 82 éremmel, de díjjal távozott – az éremtáblázat sorrendje szerint – Svájc, Szlovákia, Svédország, Hollandia, Namíbia és Argentína is.

Az eddigi legtöbb elismerés a Destillatán

A 26 hazai induló eddig a legtöbb elismerést gyűjtötte be ezen a nemzetközi párlatversenyen: 18 arany, 65 ezüst és 59 bronzérmet hoztak el. A magyar pályázók között hat olyan főzde volt, amelyek még nem mérették meg magukat a Destillatán, és szép sikerrel mutatkoztak be: az „újoncok” összesen 15 éremmel tértek haza.

A zsűri a nevező üzemek által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első, a második legeredményesebb volt a Vitalis Kft. Márton és lányai pálinkái, valamint a Pap és Pap Kft. Etyeki Czimeres pálinkái (4,31-4,31 ponttal), a harmadik pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Gyümölcspárlat Bt. Tuzséri pálinkái lettek (4,25-4,25 ponttal).

A Nemzetgyőztes a 20 éremmel (4 arany, 8 ezüst, 8 bronz) büszkélkedő Agárdi Pálinkafőzde lett, amely – egyedüli magyarként – az üzemek értékelése során bekerült a 11 tagú kiválasztottak körébe, azaz a legjobb főzdék csapatába is. A következő legtöbb (15) díjat a Gyümölcspárlat Bt. kapta (1 arany, 6 ezüst, 8 bronz), őt követi a rangsorban a Gyulai Pálinka Manufaktúra 13 éremmel (2 arany, 6 ezüst, 5 bronz) és a Pap és Pap Kft. Etyeki Czimeres Pálinkái 11 éremmel (2 arany, 4 ezüst, 5 bronz).

A 18 aranyérmesünk közül négy kiérdemelte az Év Párlata elismerést: az Agárdi Pálinkafőzde barna sörből készült Sörpárlata, az (idén először pályázó) Hegyközi Manufaktúra Kft. Birs Pálinkája, a Kisrét Manufaktúra Kft. Lepotica Szilva Pálinkája és a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra Fűszeres Körte Pálinkája. A 2010-es Hegyközi Birs Pálinka és a Vitalis Kft. 2011-es Márton és lányai Szamóca Pálinkája az aranyérmesek közül is kiemelkedik, hiszen ezek a minták elnyerték a maximális 20 pontot a zsűritől.