A világ egyik legnagyobb, de minden bizonnyal legismertebb hajószerencsétlenségében olasz ételkülönlegességek is odavesztek, és mellettük sajnos az olasz gasztronómia kiválóságai is. A szerencsétlenség évfordulóján rájuk emlékeztek Olaszországban.

Parmezán, gorgonzola, olivaolaj, vörösbor: az olasz gasztronómia legjobbjai utaztak a Titanicon – nyilatkozta a sajtónak az évforduló alkalmából Gabriele Arlotti gasztrokutató.

A korabeli óceánjárók élelmiszerkészleteinek ismerőjeként Arlotti rekonstruálta a Titanic luxuséttermének kínálatát. Segítséget nyújtottak az óceánjáró fennmaradt menükártyái is.

Az első osztályú vendégeknek felszolgált ételekhez gyakran használtak parmezán sajtot, erőleveshez vagy vékony szeletekben szolgálva fel. Az értékes parmezánt külön biztosították, a gorgonzolát pedig jegelve tudták konzerválni – hangoztatta Arlotti, aki a Titanicra küldött parmezánformák számát is azonosította.

A Titanic egyik belso terme

A Titanic luxuséttermét az Egyesült Államokba emigrált Luigi Gatti vezette. Gatti előnyben részesítette az olasz alapanyagokat és harminchárom olasz pincért is vitt magával a hajóra, az akkori vendéglátás legjobbjait. Közöttük volt a hét nyelven beszélő Ugo Banfi és Emilio Poggi, aki életét veszítette, de a nadrágzsebében talált pezsgősdugót leszármazottjai a mai napig őrzik az olasz Savonában.

A hajón összesen negyven olasz utazott, közülük két utas maradt életben. Egyikük a kőfaragó, grafikusművész Emilio Portalupi volt, akinek története az olasz sajtó szerint a James Cameron rendezte film főszereplőjét, Jack Dawsont idézi.

Huszonnégy évesen halt meg a Titanicon Giuseppe Peduzzi, akinek rokonai az ötvenes években állítottak üres sírt a lombardiai Schignanóban. A sírjára feltett fényképet később ellopták, de a mostani évfordulóra az önkormányzat rekonstruálta Peduzzi vonásait.