A nyárban a legjobb a grillezés, arra azonban érdemes felkészülni. A pácokkal változatossá tehetjük a közös sütögetéseket, és nem mellékesen mennyei ízekkel kínálhatjuk vendégeinket.

Grillpácok sertéshúshoz

Pácolj magyar módra!

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
3 dl olaj
só és bors ízlés szerint
1 kk őrült pirospaprika
Fél kk kömény
1 kis paradicsompüré konzerv (ha van házi, az a legjobb)

3-4 órával grillezés előtt tedd bele a szép husikat a pácba, hadd szívják meg magukat a finom ízekkel és illatokkal.

Ketchupos pác

2 dl olívaolaj
1 ek ecet (lehet almaecet is – ebből 1,5 ek)
1 ek ketchup
1 kk só
1 kk mustár
1 kk kockacukor
fél vagy kevesebb kk őrölt bors
4 gerezd fokhagyma

Steakekhez (marha vagy sertéshúshoz)

6 ek száraz vörösbor
3 ek vörösborecet
2 ek szójaszósz
6 ek olaj
1 ek Worcestershire szósz
1 tk cukor
2 gerezd fokhagyma aprítva
2 ek petrezselyem apróra vágva
2 ek egyéb friss zöldfűszer
bors

Hagyjuk estére a pácban érlelődni a hússzeleteket, és csak holnap grillezzük meg.

Grillpác csirkehúshoz

A csirkehúsok pácolásánál figyeljünk oda, hogy például a mell kifejezetetten száraz, így érdemes olyan pácot készíteni, amelytől szaftosabb lesz. Ne vigyük túlzásba a só használatát sem, hiszen az méginkább kiszárítja a húst.

Joghurtos

2 dl natúr joghurt
2-3 gerezd fokhagyma – kedveltségétől függően
1 ek olívaolaj
1 kk só
2 kk koriander

Mézes-mustáros pác

2 ek dijoni mustár
2 ek méz
1 citrom leve és reszelt héja
A grill előtti este tegyük a pácba a húst.

Rozmaringos pác

4-5 ek olivaolaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 citrom (a levük és a reszelt héjuk is)
színes bors – frissen őrölve
friss rozmaring apróra vágva

Grillpác a halhoz

Level 1 – Az alapabbnál is alapabb pác

Csepegtessünk citromlevet a halra, majd a sülés végén tegyünk rá egy kis vajat, és a grillezés után sózzuk!

Citromos-fokhagymás pác

2 dl olívaolaj
2 citrom leve
3 gerezd fokhagyma összenyomkodva
Bors ízlés szerint – ha lehet, akkor frissen őröljük

Almaleves pác recept halhoz

1 dl almalé

Fél fej vöröshagyma felaprítva

1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

1 ek olivaolaj

2 ek szójaszósz

1 tk cukor

Fél tk bors

Fél tk édeskömény

1 tk oregánó

1 tk koriander

1 tk chilipaprika apróra vágva

Fél tk gyömbér

Fél tk pirospaprika

Egy órát hagyjuk állni a pácban a halakat.