Napközben alig van időd enni. Délután, este hazaérsz, valami gyorsan elkészíthető, főtt ételre vágysz. Olcsó és szupergyors megoldás: a tészta-vacsora. De melyik tészta mire a legalkalmasabb?

Mindig van otthon egy csomag tészta. Kapd elő, és főzd meg sós vízben 10-13 perc alatt! Egy kevés olívaolajon megpirított, fűszerezett zöldséggel (ízlés szerint lehet újhagyma, fokhagyma, paradicsom, cukkini, padlizsán, sárgarépa) és reszelt sajttal kiváló és laktató vacsora kerekedhet belőle. Ha tartalmasabbra vágysz, feldobhatod szalonnával, sonkával, kolbásszal, illetve tejszínnel vagy tejföllel; ha az éhséged legyőzhetetlen, menj biztosra, válaszd üveges szószokat vagy alapporok bármelyikét! Utóbbiakat receptötletekkel is ellátták…

De milyen tészta kerüljön a polcra, majd az asztalra? Melyik fajtához mi illik? Ne pánikolj, itt a segítség!

A legnépszerűbb tésztafajták

Spagetti: a legkedveltebb, hosszú és vékony tészta. Különböző vastagságban és hosszúságban kapható. Bármilyen szószhoz illik.

Makaróni: hosszú csőtészta, amelyet ragukhoz, felfújtakhoz vagy rakott ételek készítéséhez egyaránt használhatunk.

Penne (tollhegy): sima vagy bordás, rövid csőtészta, végei ferdén vágottak. Ragukhoz és felfújtakhoz is ideális tésztaféle.

Tagliatelle/fettucini: lapos, általában 6 mm széles metélttészta durumbúzából. Kiváló ragukhoz és felfújtakhoz.

Tortiglioni: barázdált, rövid csőtészta, végei egyenesen vágottak. Ragukhoz és felfújtakhoz illik.

Lasagne: a lapos, széles téglalap alapú tésztalapok töltött és rakott ételek alapját képezik.

Cannelloni: nagy, hengeres csőtészta.  Töltve és sütőben sütve fogyasztjuk.

Ravioli: négyszögletes, fodros szélű, apró tésztabatyu hússal, sajttal vagy zöldséggel töltve. Mindenféle tejszínes, paradicsomos vagy sajtos szósz illik hozzá.

Gnocchi (galuska): burgonyás tésztából is készül. Bármilyen szósz jó hozzá.

Tortellini: hajlított és töltött tésztabatyu. Tejszínes mártással vagy levesbetétként fogyaszthatjuk.

Fusilli: orsótészta, bármilyen szószhoz illik.

Farfallini: pillangó alakú, barázdált szélű tészta. Kiváló szószokhoz, illetve édesen, például lekvárral

Gabociusz