A cukkini nem csak jó hatással van a szervezetre, de számtalan módon felhasználható a konyhában. Íme a praktikák és a receptek!
A cukkini nagy része víz, így érdemes a folyadékpótlásnál is figyelembe venni, amikor magas víztartalmú zöldségekkel szeretnénk vizet vinni szervezetünkbe.
Eza nyári zöldség egyáltalán nem emeli a koleszterinszintet, ráadásul olyan értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint a angán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor vagy cink, emellett pedig található benne A, B1, B2, B6 és B9 vitamin is. Gazdag folsavban és élelmi rostban is.
Védi az érfalat, a prosztata problémák csökkentésére is ajánlják.
Minden jótékony hatása mellett azonban gasztronómiai értékéért szeretjük a leginkább.
Sárga és zöld cukkini
A piacokon leginkább zöld cukkinivel lehet találkozni, de a sárga, hibrid faj is fel-fel bukkan. A sárga cukkini íze édeskésebb, ennyiben különbözik zöld társától. Így valamivel alkalmasabb, hogy salátákba feldarabolva kerüljön.
A zsenge (és általában apróbb) zöldséget nem kell meghámozni, a nagyokat viszont ajánlott, mert az érettebbeknek vastagabb a héja is. Ezekből a magot is érdemes kiszedni.
Kicsit vagy nagyot?
A kisebb termés sokkal inkább alkalmas salátákban való felszolgálásra, nem éri meg ezeket a finom falatokat levesbe pazarolni.
A nagyobb cukkinikből készíthetsz levest vagy főzeléket. Ezeket ki is tudod magozni – sőt, érdemes is, hiszen az öreg cukkini magja már kemény, és csökken tőle az élvezeti értéke az ételnek.
Leves és főzelék
Készíts levest vagy főzeléket a cukkiniből úgy, hogy hámozd meg és reszeld le, a főzési folyamat végén pedig turmixold bele az ételbe.
Pörkölt és lecsó
A vegetáriánusok előszeretettel használják, hiszen remekül dúsítja az ételt, ha nem főzzük szét, kellemesen omlós marad.
Vegetáriánuspörköltet is készíthetünk belőle, vagy dúsíthatjuk vele a lecsót, amelynek különleges ízt ad, de a francia „lecsóhoz” a ratatouille-hez is szükségünk lesz rá.
Fasírtként vagy rántva
A cukkini egyik remek tulajdonsága, hogy hasonlóan a répához nedves, könnyen összeáll, és ezáltal nyugodtan tehetünk belőle lereszelve a zöldségfasírtba, sőt, akár önmagában is, cukkinifasírtként is tálalhatjuk.
Ahogy a tököt, úgy a cukkinit is kiránthatjuk a szoksáos panírban. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjunk túl vastag karikákat, mert akkor mire átsül, a panír odaég. Az optimális az a fél centis karika.
Töltve
A töltött cukkini talán a világ egyik legegyszerűbb étele. A darálthúsos (vagy gombás, zöldséges- ki hogy szereti) ragut tegyük a kettévágott és kikapart vénebb cukkini belsejébe, tegyük tűzálló tálba, majd valamilyen tejfölös, fűszeres, esetleg sajtos öntettel locsoljuk meg.
Zöldséggel töltött cukkini recept >>>
Cukkini a süteménybe
Édes és sós sütemények is készíthetők a cukkiniből. Ismét hangsúlyozznunk kell semleges ízét, mely mégis kicsit édeskés ízvilággal örvendezteti meg az ételt. Muffinba tehetjük, de a répatorta mintájára cukkinitrotát is készíthetünk.
Cukkini a grillen
Ha nem akarjuk túlbonyolítani az életünket grillezéskor, akkor is ott a jó öreg- de inkább zsenge cukkini. Vágjuk karikákra, más zöldségekkel és húsokkal szúrjuk nyársra, készítsünk saslikot. Akkor lesz kész, amikor már összeesett- ez nagyjából egybe esik a kisebb húsdarabok elkészülési idejével.
Virágosan
A cukkininek nem csak a termése, de a virága is fogyasztható. Szedjük le a virágokat, mossuk meg azokat, sózzuk, majd miután sós palacsintatésztába forgattuk, süssük ki forró olajban.
Fűszerei
Semleges íze miatt sokan szeretik, és a fűszerezése is igen barátságos. Jóban van a fokhagymával, a petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a bazsalikommal, és a kaporral is. De rozmaringgal, kakukkfűvel és citromlével is próbálkozhatunk.