Akár a lisztérzékenység jelei mutatkoznak, és óvatosságból döntünk a lisztmentes konyhaművészet mellett, akár a fogyókúránkat akarjuk hatékonyabbá tenni, szükségünk van valamire, amivel helyettesíthetjük a lisztet. Van miből válogatnunk!
A liszt helyettesítése elsőre nem tűnik egyszerűnek, de ha szeretnénk főzelinket egészségesebbé tenni, akkor hanyagolnunk kell a liszt használatát. Vannak azonban olyan ételek, melyeket sűríteni kell. De liszt nélkül hogyan?
Liszt helyett krumpli
A krumpli nem csak arra jó, hogy elvegye az elsózott leves sós ízét, de sűrítő anyagnak is tökéletes. Főzzük bele a levesbe, vagy főzzük meg külön, és a turmixolt változatot tegyük sűrítőanyagként a fazékba.
Turmixolt zöldségek
Ha gomba levest készítünk, vagy karalábélevest…vagy hasonlót, a megfőtt zöldségek egy részét ha összeturmixoljuk, és aztán visszatesszük a levesbe, remek sűrítőként funkcionál. Így nem lesz benne sem liszt sem tejtermék.
Tejföl, tejszín a sűrítéshez
A tejfölt vagy a tejszínt nem kötelező mindig liszttel keverni. Önmagukban is összerántják az ételt. De a joghurttal és krémsajtta is bátran próbálkozhatunk. Persze főzeléket ne ezzel a módszerrel készítsünk!
Mindenféle egészséges dolog
A fehér liszten kívül használhatunk teljes kiőrlésű rizslisztet, amivel máris barátibbá varázsoljuk szervezetünk számára az ételeket, főzelékeket. De mehet bele, zabkorpa, zabliszt, riszliszt is, melyek beszerzése valamivel nehezebb, és a sarki boltban valószínűleg nem árulják, viszont szervezetünk egészségéért sokat tehetünk ezek használatával.