Az ünnepek közeledtével egyre többször kerül szóba, hogy mi is kerüljön karácsonykor az asztalra. Bejgli és más sütemények, szaloncukor és persze zsíros-kiadós főételek sora ilyenkor a menü, ha a hagyományos karácsonyi ételek mellett döntünk. Sokan ezért is vélekednek úgy: karácsonykor félre a diétával, hiszen képtelenség egészséges menüt összeállítani a családnak! De vajon tényleg lehetetlen lenne?

Bizonyított tény, hogy a karácsonyi ünnepek idején – amikor több időt töltünk otthon a finom ételek illatában – legalább kétszer annyi kalóriát veszünk magunkhoz, mint az átlagos hétköznapokon. Egy kis süti reggelire, egy kis nassolás a főétkezések között, és máris elkezdhetünk azon gondolkozni, milyen módszerrel adjuk majd le a felkúszott kilókat. Hogy ne csak a súlytöbblet, a puffadás és a lelkiismeret-furdalás maradjon meg az ünnepek után, Bajor Zsuzsanna dietetikus szakértő segítségével a Bonduelle felkutatta, mikkel tehetjük könnyebbé mégis változatossá és teljessé az ünnepi fogásainkat.

Először is a helyes nyersanyag-válogatásra hívnám fel a figyelmet, amelyek kiválthatják a tápanyagokban szegényebb, ellenben kalóriában bővelkedő, megszokott alapanyagokat (pl. a növényi tejszín, barna cukor, teljes kiőrlésű lisztek). Rendkívül fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy hazánkban a már megszokott burgonya és rizs köretek helyett vagy mellé, kiváló egészséges alternatívát nyújthatnak a zöldségek.  A karácsonyi hagyományos pulyka vagy hal mellé bátran tálaljunk sült, párolt, töltött vagy csőben sült zöldségköretet: pl. bébirépából, sütőtökből, céklából, gombából vagy éppen a boltok polcain megtalálható számos zöldségmix egyikéből. De a salátakedvelőknek sem kell lemondaniuk kedvenceikről, hiszen ezek is tökéletesen megállják helyüket az ünnepi asztalon. A Bonduelle GOLD csemegekukoricát például, önmagában, mindenféle ízesítés és öntet nélkül is feltálalhatjuk, hiszen természetesen édes ízével, finom kísérője lehet főfogásunknak.” – mondta el Bajor Zsuzsanna, aki a Bonduelle egy újdonságára is felhívta a figyelmet.

Egy másik egészséges, téli finomság is hódító útjára indult nemrégiben. Ez nem más, mint a csicseriborsókrém, más néven humusz. Ez remek választás lehet kisétkezéseknek, előételnek vagy főételek töltelékének is. Ha az ételkészítéshez csicseriborsó-konzervet választunk, időt spórolunk meg, hiszen ez már felhasználásra kész, nem szükséges áztatni vagy megfőzni. Kiváló összetevőit és élettani hatásait hosszasan lehetne sorolni. Hogy néhányat említsek közülük: magas élelmirost-tartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére illetve kezelésére valamint rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez. Alacsony glikémiás indexe miatt fogyasztása cukorbetegségben és inzulin-rezisztenciában is javasolt. Igen magas proteintartalma miatt gyermekek, kismamák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe is beilleszthető. Kiváló B1-, B6 vitamin és folsavforrás, de E-vitamint, karotint, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Mivel télen jellemzőbb, hogy az emberek a sötét és hideg miatt befelé fordulnak és sokaknál tapasztalható ún. „téli depresszió” ezért ilyenkor, nem elhanyagolható a triptofán nevű aminosav-tartalma sem, amely a szerotonin (boldogsághormon) nevű idegingerület-átvivő anyag előanyaga. Ezáltal rendszeres fogyasztása javíthatja a stresszhatás alatt mutatott agyi teljesítményt és a hangulatot.” – tette hozzá a szakember. – „Tudatossággal és kisebb konyhai reformokkal tehát nem lehetetlen egy egészségesebb menü összehozása a karácsonyi ünnepek alatt sem.

Karácsonyi recept a Bonduelle-től

Gombával töltött pulykamell

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

1 üveg (280 gramm) Bonduelle prémium egész gombafejek

2 nagy, egyenként 25 dkg-os pulykamell

őrölt fekete bors

12 szelet pulykasonka

12 szelet trappista vagy füstölt sajt

12-14 vékony szelet füstölt, főtt császárszalonna

2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A pulykaszeleteket lapjában bevágjuk és kihajtjuk úgy, hogy egyenletes vastagságú szelet legyen belőle. Téglalap alakúra kissé kiverjük, mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk. Két nagyobb alufólia lapot kiterítünk, enyhén megolajozzuk, és a császárszalonna szeleteket egymás mellé ráfektetjük úgy, hogy fölfelé nézzenek. Erre tesszük a pulykamellet, amire először sonka-, majd a sajtszeletek kerülnek. Felénk eső oldalukat egy csíkban a lecsöpögtetett gombafejekkel megrakjuk, majd a húst a fólia segítségével föltekerjük. A fólia két végét ellentétes irányba csavarjuk, így a göngyölt hús szép hengeres formájú lesz. Egy serpenyőben, közepesen erős lángon 12-14 percig sütjük, közben többször megforgatjuk, hogy minden oldala megsüljön. Ha melegen tálaljuk, 4-5 percnyi pihentetés után a fóliából kibontjuk, a pecsenyét vastagabb szeletekre vágjuk, tányérra rakjuk. Burgonyapüré, vörösboros aszalt szilva, és lecsöpögtetett, vajon pirított gombafejek illenek köretnek hozzá. Ha hidegen tálaljuk – szép hidegtál készíthető belőle -, a fóliában hagyjuk kihűlni, és hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt kicsomagoljuk, 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk. Sok-sok zöldsalátával tálaljuk.