Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Syngenta Országos Borversenyt. A siófoki díjátadón elhangzott: nehéz dolga volt a szakértő zsűrinek, mert kiváló borok sorakoztak fel az ország valamennyi borvidékéről.
A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es ‘Aranymetszés” Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki.
Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: a borászok a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni. E két terület – a növényvédelem és a borászat – összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásával. A fejlődés egyértelműen leszűrhető, mert a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is.
– Örömteli, hogy idén is 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről – mondta Czigány Tibor. – A beérkezett 373 nevezést a nevező cégek borászaiból kialakított 10 bizottság bírálta el. Idén már lényegesen nagyobb összetettség és gazdagabb gyümölcsaroma volt jellemző a Syngenta borversenyre benevezett fehér és rozé borokra, a borászok tudatossága örömteli számunkra. A vörösborok tekintetében a szőlő alapanyag mellett kiemelkedő fontosságú az érlelés, mely a benevezett 106 vörösbor minőségét nagymértékben meghatározta.
Az aszály éve volt 2011 után a tavalyi év is, viszont a borászok az előző év tapasztalatai alapján a helyes szüreti időpont megválasztása mellett nagy odafigyeléssel kiváló minőségű borokat készítettek, értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.
2012-ben súlyos betegségekkel nem kellett a gazdáknak szembenézniük, viszont a szakszerű növényvédelmi technológia megválasztása és alkalmazása a száraz években is rendkívül fontos, jelentette ki dr. Májer János. A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kifejtette: az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, idén is tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt.
A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es „Aranymetszés” Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki. Hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-an pedig oklevelet vettek át.
Quadris-díj:
Borászat |
Fajta |
Évjárat |
Borvidék |
Béres Szőlőbirtok Kft. |
Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszú |
2007 |
Tokaji borvidék |
Schieber Pincészet |
Cabernet Franc |
2011 |
Szekszárdi borvidék |
Varga Pincészet Kft. |
„Aranymetszés” Badacsonyi Olaszrizling |
2009 |
Badacsonyi borvidék |
Nagyarany:
Borászat |
Fajta |
Évjárat |
Borvidék |
Ostoros-Novaj Bor Zrt. |
Egri Merlot – Pinot Noir Rosé |
2012 |
Egri borvidék |
Mészáros Borház Kft. |
Szekszárdi Syrah |
2011 |
Szekszárdi borvidék |
Koch-Vin Kft. |
Cabernet Sauvignon Barrique |
2011 |
Hajós-Bajai borvidék |
Koch-Vin Kft. |
Cserszegi Fűszeres |
2012 |
Hajós-Bajai borvidék |
Günzer Zoltán |
Ördögárok |
2008 |
Villányi borvidék |
Babits Pincészet |
Tokaji Aszú |
2006 |
Tokaji borvidék |
Tolcsva-Bor Kft. |
Tokaji 5 Puttonyos Aszú |
2005 |
Tokaji borvidék |