Kiválasztani egy ételhez a hozzáillő bort egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen úgy kell őket összeilleszteni, hogy azok együttes erővel fokozzák az étkezés örömét. 

A finom étel mellé jól megválasztott bor emeli az étkezés színvonalát. Egy jó bor kiemeli vagy kiegészíti az ételek ízét és ezzel jelentős mértékben növeli az étel fogyasztásának élményét. A bor és az étel közti harmónia megtalálása a sikeres vacsora alapja.

Az alkalom és az évszak is fontos tényező a borválasztásnál. Nyáron szívesebben fogyasztanak fehér gyümölcsösebb borokat, míg télen inkább a testesebb vörös vagy fehér borok csúsznak jobban.

A borválasztás szempontjai

Borválasztáskor több szempontot is figyelembe kell venni:

A bor színe

A fehér borok a fehér húsok ízét emelik ki igazán, a vörös borokat pedig vörös színű húsok mellé ajánlják.

A bor tömörsége

A bor alkoholtartalma és aromája is kell passzoljon az ételhez. A könnyebb ételekhez válassz könnyebb borokat, míg a nehezebb étkekhez szervírozz testesebbeket.

A bor íze

A bor és az étel íze harmóniában kell legyen. A legtöbben nem szeretik ha a két íz nagyon elüt egymástól.

Helyi viszonyok

Vedd figyelembe a helyi szokásokat és hagyományokat is. Minden országnak, sőt régiónak megvannak a saját tradíciói. A helyi specialitásnak általában megvan a kísérő bora is.

A borok szervírozása

A borokat a következő sorrendben illik szervírozni:

? előbb a könnyedebb borokat, utána a testesebbeket

? előbb a száraz, utána az édes borokat

? előbb a fehéret, utána a vöröset

? előbb a fiatalabb, utána a régebbi borokat

? ha minden menühöz ugyanazt a bort szervírozod, változtass az évjáraton

? az előétel mellé fiatal, száraz, könnyű fehér bor vagy pezsgő illik

? a leveshez nem szokás bort fogyasztani

? a halhoz a száraz fehér bor ajánlott, minél zsírosabb a hal annál savanyúbb kell legyen a bor

? a szárnyas ízét jól kihangsúlyozza a száraz fehér bor

? a marha és a disznó mellé, főleg ha roston készült, szervírozz régi vörös bort

? a vadat jó minőségű, régi vörös borral tálald

? a desszertként fogyasztott sajtok mellé testes, régi száraz vörös bor illik

? a süteményekhez, krémekhez, kalácsokhoz és tortákhoz válassz aromás édes borokat

? asztalzáráskor készíts forró kávét a vendégeknek, amihez elfogyaszthatnak egy pohár konyakot, gyümölcspálinkát vagy likőrt.