Kiválasztani egy ételhez a hozzáillő bort egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen úgy kell őket összeilleszteni, hogy azok együttes erővel fokozzák az étkezés örömét.
A finom étel mellé jól megválasztott bor emeli az étkezés színvonalát. Egy jó bor kiemeli vagy kiegészíti az ételek ízét és ezzel jelentős mértékben növeli az étel fogyasztásának élményét. A bor és az étel közti harmónia megtalálása a sikeres vacsora alapja.
Az alkalom és az évszak is fontos tényező a borválasztásnál. Nyáron szívesebben fogyasztanak fehér gyümölcsösebb borokat, míg télen inkább a testesebb vörös vagy fehér borok csúsznak jobban.
A borválasztás szempontjai
Borválasztáskor több szempontot is figyelembe kell venni:
A bor színe
A fehér borok a fehér húsok ízét emelik ki igazán, a vörös borokat pedig vörös színű húsok mellé ajánlják.
A bor tömörsége
A bor alkoholtartalma és aromája is kell passzoljon az ételhez. A könnyebb ételekhez válassz könnyebb borokat, míg a nehezebb étkekhez szervírozz testesebbeket.
A bor íze
A bor és az étel íze harmóniában kell legyen. A legtöbben nem szeretik ha a két íz nagyon elüt egymástól.
Helyi viszonyok
Vedd figyelembe a helyi szokásokat és hagyományokat is. Minden országnak, sőt régiónak megvannak a saját tradíciói. A helyi specialitásnak általában megvan a kísérő bora is.
A borok szervírozása
A borokat a következő sorrendben illik szervírozni:
? előbb a könnyedebb borokat, utána a testesebbeket
? előbb a száraz, utána az édes borokat
? előbb a fehéret, utána a vöröset
? előbb a fiatalabb, utána a régebbi borokat
? ha minden menühöz ugyanazt a bort szervírozod, változtass az évjáraton
? az előétel mellé fiatal, száraz, könnyű fehér bor vagy pezsgő illik
? a leveshez nem szokás bort fogyasztani
? a halhoz a száraz fehér bor ajánlott, minél zsírosabb a hal annál savanyúbb kell legyen a bor
? a szárnyas ízét jól kihangsúlyozza a száraz fehér bor
? a marha és a disznó mellé, főleg ha roston készült, szervírozz régi vörös bort
? a vadat jó minőségű, régi vörös borral tálald
? a desszertként fogyasztott sajtok mellé testes, régi száraz vörös bor illik
? a süteményekhez, krémekhez, kalácsokhoz és tortákhoz válassz aromás édes borokat
? asztalzáráskor készíts forró kávét a vendégeknek, amihez elfogyaszthatnak egy pohár konyakot, gyümölcspálinkát vagy likőrt.