A szőlő az ősz népszerű gyümölcse, s joggal van ez így, hiszen a nyári vitamindús hónapok után szeptembertől egyre kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztanak az emberek.
A szőlő az ősz népszerű gyümölcse, s joggal van ez így, hiszen a nyári vitamindús hónapok után szeptembertől egyre kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztanak az emberek. Szerencsére a szőlő megoldást jelent erre a problémára, és számos jótékony hatásának köszönhetően még egészségesebb is lehetsz.
A szépség és az egészség receptje: a szőlő
Számos vitamint tartalmaz, melyre a szervezetednek szüksége van, ilyen például az A-, B1- , B5-, és E-vitamin. Emellett ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, van benne magnézium, cink, kalcium, foszfor, vas és kálium . Azonban fontos tudnod, akkor fejti ki a legjobb hatást, ha friss, biogyümölcsöt fogyasztasz.
Vízhajtó hatású
Mivel a szőlő káliumban gazdag, sóban viszont szegény, kitűnő választás egy tisztítókúrához. Heti egy napos szőlőkúra például segít megőrizni az egészségedet, azonban az ásványi anyagok pótlása miatt mindenképpen igyál sok ásványvizet és teát. A fehérjebevitelt pedig joghurtokkal pótolhatod. Azonban cukorbetegek, szoptatós anyukák és bélhurutban szenvedők kerüljék a szőlőkúrát!
Energiabomba
Magas cukortartalma miatt a szőlő energiát ad, mivel könnyen felszívódik, gyors segítséget nyújt a koncentrációt igénylő szellemi feladatok esetében, de még a nehéz fizikai munka során is.
A bőr doktora
A kozmetikában is élvezheted jótékony hatásait, ugyanis a bőrödet selymessé, feszessé és fényessé teszi. A benne lévő A-vitaminnak köszönhetően pedig tovább maradhatsz napbarnított a nyaralás után. Az öregedésért felelős szabadgyökök ellen pedig az úgynevezett polifénol nevű aktív anyagok harcolnak, melyek a szőlő magjában találhatóak. Így rendszeres fogyasztása belső védelmet nyújt a ráncok ellen.
A szív védelmezője
A piros szőlő szívvédő szerepe jelentősebb a fehér szőlőénél, ugyanis antioxidánsokban gazdag, melyek védelmet nyújtanak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben.
Szőlőkrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg fehér szőlő
- 2 dl tejszín
- 2 dl édes fehér bor
- 5 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- késhegynyi só
- 1 dkg vaníliás cukor
10 dkg nagy szemű szőlőt szemenként hosszában kettévágsz, majd a magvait kiszeded (A tálalásig hűtőben tárold). A maradék szőlő levét préseld ki és fehérborral, vaníliás cukorral, kristálycukorral főzd meg. Ezután öntsd hozzá a liszttel csomómentesen elkevert tejszínt. Ezzel együtt ismét forrald fel. Csipetnyi sóval ízesítsd, majd vedd le a tűzről. Ha kissé lehűlt, keverd hozzá a tojássárgáját. Végül lehűtve, a korábban kimagozott szőlőszemekkel díszítve tálald. Azonos módon készíthetsz hideg krémlevest őszibarackból és sárgadinnyéből is.
Az ősz közeledtével mindenképpen érdemes jobban odafigyelni az egészségedre, s erre az egyik legjobb módszer az, ha szőlőt fogyasztasz.
Tóth Niki