Egy felejthetetlen húsvéti teríték az utolsó részletig ki van gondolva. Mire kell oda figyelni, ami az evőeszközököt illeti? Íme néhány tanács.

Pár nap múlva vár ránk a kiválóan elrendezett, több féle finomsággal teli húsvéti asztal. Kreativitással, fantáziával és izgatottsággal teli készülődéssel foglalkozunk az asztal megterítésével, az evőeszközökkel.

Minden helyet tányér jelöl, alátéttel az összes fogáshoz alkalmas tányérhoz. Az alátétre kerül a főfogás tányérja, majd rá az előételé, utána a leveses tálka alátétje, amin maga a tálka lesz. A tányéroktól balra található a kenyérhez való tányér és kés.

Az evőeszközök sorrendje

Az az evőeszköz, amelyiket először kell használni, a külső szélen található. Ezután használjuk a következőt a sorban, a legutolsó épp a tányér mellett található.

A leveseskanál a jobb oldalon, a desszerthez alkalmas evőeszköz pedig a főétel tányérjának a felső része előtt helyezkedik el.

A poharak a jobb oldalon találhatók, és használatuk is jobbról balra történik. Egy ünnepi terítéken általában három féle pohár van: víznek, vörös és fehér bornak.

Vigyázni kell arra, hogy elég helyet hagyj minden vendégnek ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát. Ehhez körülbelül 60-80 cm helyre van szükség az asztalnál.

Mit jelez az evőeszköz elhelyezése?

Egy elégedett vendég minket is elégedetté tesz, az evőeszközök pedig a legjobb nyomok. Ha valaki a tányérra teszi a kést és a villát úgy, hogy összeér a végük, a többiek meg fogják érteni, hogy szünetet tart az evéssel.

Ha a kést és a villát keresztbe rakják a tányér fölé, annak a jele, hogy kérnek még egy adagot az illető fogásból.

Ha a vendég nem kíván enni többet, párhuzamosan fogja elhelyezni a kést és a villát a tányér fölé, a kés élével a villa felé.