Egy elegáns vacsora alkalmával a szalvéta használata meglehetősen bonyolultnak tűnhet, ha nem tudod hogyan közelítsd meg ezt a kényes problémát.

Az etikett megkövetel egy bizonyos fajta viselkedést, ezért jó ha tudjuk, hogyan kell használni a szalvétát, amely nem hiányozhat az asztalról.

A szalvéta fontossága

Habár eredetileg a szalvéta nem játszott komoly szerepet az asztalnál, hiszen csak a maradékok eltávolítására szolgált, egy elegáns otthoni, vagy éttermi vacsora alkalmával az illem szerint ez elengedhetetlen kellékké vált, használatára kényesen vigyáznak. Minél elegánsabb az esemény, amelyen részt veszünk, annál nagyobb figyelmet kell szentelnünk annak, ahogyan asztalhoz ülünk, eszünk, és a szalvétát használjuk.

A szalvéta használata

Miután asztalhoz ültünk, először is elvesszük az összehajtogatott szalvétát. Kihajtogatjuk és az ölünkbe terítjük. Egyes elegáns éttermekben ezt a műveletet maga a pincér végzi el nekünk. Ha a szalvéta a földre esik, ne hajoljunk le utána. Az etikett szabályai szerint ebben az esetben egy újat kell kérnünk.

Az étkezés végén a szalvétát a tányér mellé kell tennünk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon gyűrött. Ne hagyjuk a széken, és ne is hajtsuk össze, mert ez azt jelentené, hogy feltételezzük, a gazda még fel fogja használni azt, anélkül, hogy előbb kimosná. A babona szerint, ha valaki a székén hagyja a szalvétáját, az azt jelenti, hogy többé nem fog ahhoz az asztalhoz ülni.